11.13.2014

LOTTE’S BLIKVANGER #125

Paul van Haver
Stromae
LOTTE’S BLIKVANGER #125
Week 46
November 2014

Dit is de honderd en vijfentwingtigste column van Lotte’s blikvanger.
Een wekelijkse beschouwing over een kunstwerk dat mijn blik ving.Het ECHTE leven.

College Tour is een televisieprogramma op NPO3, waarin presentator Twan Huys nationale en internationale bekende mensen intervieuwd. De uitzending wordt uiteindelijk tot 50 minuten gemonteerd. Meestal vindt het interview plaats in een universiteit of hogeschool, maar ook sportzalen of kerkgebouwen kunnen het decor zijn. Waarom deze interviews anders zijn is door het publiek. Voornamelijk jonge mensen, studenten, die ook de kans krijgen zelf vragen te stellen. Het programma wordt sinds december 2007 gemaakt wisselend in de aantallen, maar altijd met prominente gasten. Mensen die hoogstwaarschijnlijk instemmen omdat het om jonge mensen gaat. Aan het eind is het de traditie dat de gast een ‘boodschap’ meegeeft aan het publiek. Anouk geeft een sterk antwoord door de vraag ter discussie te stellen. 'Het is niet perse zo dat als je dicht bij jezelf blijft en hard werkt dat je er wel komt'.
Zelf had ik de mazzel bij de aflevering met de Dalai Lama te zijn. Opgenomen in het Okura Hotel in Amsterdam. Onvergetelijke ervaring.
Maar ook mensen als Nigella Lawson, Arjan Robben, Sting en Doutzen Kroes waren ooit eens te gast.

Meestal zijn de opnames in Nederland, maar voor Stromae werd een uitzondering gemaakt. In New York bleek het mogelijk voor hem om aanwezig te zijn. Een meisje in het publiek biecht op helemaal uit België naar New York te zijn gekomen om hem te ontmoeten.
Stomae is een in zeer korte tijd doorgebroken in Europa en een mega-ster geworden. Nu begint ook Amerika hem te ontdekken. In 2009 is  zijn tweede single 'Alors en dance' in meer dan negen Europese landen een nummer 1-hit. Op youtube is het nummer al meer dan 60-miljoen keer bekeken. Hij wint meerdere grote prijzen waaronder de' European Border Breakers Award'. In 2013 komt zijn tweede album uit ‘Racine carrée’, met onder andere de vier hitsingles "Papaoutai", "Formidable", "Tous les mêmes" en "Ta fête".

'Formidable' is de tweede single die uitkomt, nog voordat het album verschijnt.  Het nummer gaat over een dronken man met liefdesverdriet. Het gaat waarschijnlijk over zijn eigen leven, over de periode nadat het uitging met zijn ex-vriendin (miss-België) Tatiana Silvia, die hijzelf omschrijft als de eenzaamste tijd uit zijn leven. In de videoclip is te zien hoe hij als een dronkaard over een tramstation in Brussel zwalkt en roept met dubbele tong: 'formidable formidable'.
Doordat zijn eerste plaat in 2010 uitkwam en we nu drie jaar verder zijn, denken mensen echt dat hij door de roem aan lager wal geraakt is. Het is een geniale clip en is dan ook al meer dan 80-miljoen keer bekeken op You-tube.
Van zijn interview met Twan Huys in oktober van dit jaar maakte ik deze foto-serie:

1
2
 
3

4
5
6
7
8
9
10
11

12
13
Stromae stopt drie of vier jaar met platen maken. Het snelle succes heeft hem opgeslokt en hij verlangt naar een ‘gewoon’ leven. Het is misschien wel een besluit dat zijn leven heeft gered. Er zijn vele voorbeelden van muzikantenartiesten die het niet aankonden. Maar de vraag rijst wel bij me op. Wat is dat dan, het ‘echte’ leven? Is het leven is een tourbus niet echt? En zou dat niet net zo goed een interessante inspiratie bron kunnen zijn? Ik begrijp dat het een extreem leven is, altijd onderweg, geen echt thuis, ‘geleefd worden’. Nou ja begrijpen, ik doe een poging. 
Gek genoeg is het lastiger om uit een gelukkig leven inspiratie te halen en nieuwe muziek te maken. Toch wens ik Paul van Haver al het geluk van de wereld, en een fijn 'gewoon' leven, want wat is het toch een unieke man. En ik ben benieuwd waar hij mee komt in 2018.


-Lotte van Geijn 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten