10.16.2014

LOTTE’S BLIKVANGER #121

LOTTE’S BLIKVANGER  #121
Nev Schulman
'In Real life'
Week 42
Oktober 2014

Dit is de honderd een eenentwintigste column van Lotte’s blikvanger.
Een wekelijkse beschouwing over een kunstwerk dat mijn blik ving.












IN REAL LIFE

Hoe vinden we een balans tussen onze digitale leven en onze echte leven?

In 2010 kwam de documentaire ‘Catfish’ uit in Amerika. Het is een film die het verhaal laat zien van een jongeman, Nev, die online in contact komt met een 8-jarig meisje en zo uiteindelijk met haar grotere zus Megan een romantische online-relatie ontwikkeld.

'Megan' 
De broer van Nev is filmmaker en besluit zijn broer te filmen tijdens dit proces. Eigenlijk als grap, als hij later met haar zou trouwen zouden ze dit filmpje op hun huwelijk kunnen laten zien. Ondanks dat Megan ver weg woont besluiten ze naar haar huis af te reizen. Daar ontvouwt zich een verhaal dat ze zich niet hadden kunnen voorstellen. De moeder; Angela Wesselman van het 8-jarige meisje blijkt achter het nep-profiel op Facebook te zitten waar ze zich voordoet als de oudere zus Megan, die niet blijkt te bestaan. Nev is de eerste die ‘gecatfished’ is.

Angela Wesselman

Nadat deze documentaire uitkwam deed het een hoop stof opwaaien. Veel mensen bleken zich erin te herkennen of gelijke ervaringen te hebben gehad. MTV gaf Nev Schulman samen met zijn goede vriend en filmmaker Max Joseph de kans om een tv-serie te ontwikkelen met hetzelfde concept. Nu komt binnenkort het vierde seizoen uit en is het een monsterhit. Nev Shulman is een ster geworden.

In eerste instantie geloofde ik niet dat de documentaire echt was. Dit moest wel een verzonnen verhaal zijn. Ondertussen na meerdere afleveringen te hebben bekeken van de tv-serie kan ik niet anders dan aannemen dat dit de werkelijkheid is. Vaak is de werkelijkheid zo absurd dat je het nooit had kunnen verzinnen.

Waarom doen mensen zich voor als iemand anders online?

Dat is eigenlijk de zoektocht van iedere aflevering. Nev en Max ontvangen een e-mail van iemand die een onlinerelatie heeft, maar die persoon waarmee ze daten houdt een ontmoeting in real-life af. Nev en Max gaan op onderzoek uit. ‘Dit is een lastig proces’, vertelt Nev, ‘Wat je ziet in de afleveringen zijn enkel de aha-momenten, maar soms zijn we wel uren bezig met research.’

Nev Schulman en Max Joseph 
 
Nev Schulman en Max Joseph
Daarna regelen ze een ontmoeting. Vaak moeten ze hiervoor lange afstanden afleggen. Bizarre situaties ontstaan er tijdens deze real-life ontmoetingen. Waar iemand wel en niet over heeft gelogen, wie deze personen in het echt blijken te zijn en wat hun motivaties zijn om niet helemaal eerlijk te zijn.

Max Joseph en Nev Schulman 

Maar zijn mensen dan zo blind dat ze geen enkele rode vlaggen hebben gesignaleerd? Zoals als iemand na anderhalf jaar nog steeds niet wilt video-chatten of dat meerdere ontmoetingen op het laatste moment steeds zijn afgezegd, beantwoord Nev Shulman; ‘Iedere ‘catfish’ is 50/50. Niet alleen de persoon die zich anders voordoet heeft aandeel in het verhaal. De ander heeft ook de behoefte te geloven in het sprookje. Heeft een roze bril op, zoekt een uitvlucht uit zijn eigen leven en zou niks liever willen dan dat het to-good-to-be-true verhaal waar blijkt te zijn. Het handige van online daten is dat ook jijzelf alleen je goede kanten kan laten zien.’

Vaak lopen de afleveringen uit op een enorm drama, maar wel is het eindelijk vrij komen van de leugens, die sommige al jaren vol houden, ook bevrijdend.
Aan het einde van de aflevering hebben Nev en Max een video-chat met beide partijen na een maand of twee. Vaak gaat het beter met ze en kunnen ze nu eindelijk door met hun echte leven.

Nev Schulman heeft nu een boek geschreven; ‘In real life.’ Hij vertelt dat hij dit nooit had verwacht te doen. Hij had überhaupt geen plan voor zijn leven. Hij was flapdrol voordat zijn leven veranderde door de documentaire. Over deze persoonlijke verandering heeft hij nu een boek geschreven, omdat er zo veel meer Nev is dan dat we nu van hem zien in de tv-series.


Hij leest een stukje voor uit eigen werk. Hoofdstuk 17. ‘How to apologize.’  Zijn oom leerde hem als je een fout maakt zeg dan;'I’m sorry. I was wrong.' De jonge Nev nam dit advies ten harte, maar gebruikte het als een out-of-jail-card. Toen hij vriend het ziekenhuis in sloeg, bleken de woorden van excuses niet genoeg. Hij leerde dat een excuus gepaard moet gaan met echt berouw en bereidheid te veranderen. ‘Fouten maken is niet het einde van de weg, maar het begin van een nieuwe’’, zegt Nev op een heerlijk cliché Amerikaanse manier.

Nev tourt nu door Amerika om zijn boek te signeren. Ik kijk naar een presentatie in een boekwinkel ergens in Texas. Op zijn website is de heerlijke verkoop oneliner te lezen:
On The Internet, You Can Be Anyone...
What If You Want To Be Yourself?




-Lotte van Geijn 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten