7.25.2014

LOTTE’S BLIKVANGER #109

LOTTE’S BLIKVANGER #109
Brandon Stanton
Week 30
Juli 2014

Dit is de honderd en negende column van Lotte’s blikvanger.
Een wekelijkse beschouwing over een (kunst)werk dat mijn blik ving.






HUMANS OF NEW YORK




Waarschuwing:
Grote kans dat u verslaafd raakt aan dit project.

HONY is de afkorting voor Humans Of New York. Het is een project van de fotograaf Brandon Stanton dat hij begon in de zomer van 2010 in New York.
Daarvoor woonde hij in Chicago. Toen hij 3,000 dollar leende om te wedden dat Obama president zou worden, zorgde een vriend van hem ervoor dat hij een baan kreeg als bond trader bij de Chicago Board of Trade. Toen hij daar een gigantische fout maakte verloor hij zijn baan.

In januari van 2010 kocht hij zijn eerste camera. In de weekenden was hij al een fanatiek hobby fotograaf. Vaak ging hij er op uit met zijn camera om het centrum van Chicago te fotograferen. Hij fotografeerde zijn onderwerk vanuit twintig verschillende hoeken. Waarna hij thuis eindeloos op zoek ging naar die ene gelukte foto tussen alle duizenden mislukte exemplaren. Maar de fotografie had hem gegrepen. Als een schatzoeker opzoek naar die ene gelukte foto; ‘I’d occasionaly stumble upon a diamond’, zoals hij het zelf omschrijft in de inleiding van zijn bestseller Humans Of New York.




 Toen hij werd ontslagen besloot hij om fotograaf te worden. Twee jaar lang was hij geobsedeerd geweest met geld, maar het had hem niks opgeleverd. Dezelfde obsessie kon hij kwijt in de fotografie, maar dat opzoek naar die ene gelukte foto. Hij vertrok naar Pittsburgh waar hij vooral bruggen en gebouwen fotografeerde. Toen er toevallig een interessant persoon zijn foto in kwam lopen. Hij vertrok naar Philadelphia en deed hetzelfde, met het grote verschil dat hij meer mensen begon te fotograferen en ze ook aansprak op straat. Het maken van portretten ervoer hij als het meest vervullende. Hij bezocht in augustus New York voor een week, om van daaruit naar de West Coast te vliegen. Die vlucht kwam er nooit meer van.  De gigantische gebouwen vond hij zeer indrukwekkend, maar de eindeloze stroom haastige mensen was hetgeen dat hem overweldigde. De eerste nacht dat hij in New York verbleef gaf hij de naam 'Humans Of New York 'aan zijn fotoalbum voor zijn New-York-foto's; zijn project HONY was geboren.

Het is werkelijk een American Dream Story.
Zijn facebook pagina heeft vandaag de dag meer dan 8.miljoen volgers. Zijn foto’s worden duizenden keren gedeeld en hebben duizenden reacties.
Uit het niets begon hij dit project. Iemand maakte gratis een website voor hem omdat hij geloofde in zijn project.
Eerst maakte hij alleen portretten, later begon hij er quotes bij te voegen. Een detail van het gesprek dat hij met die mensen had, een gedachte, een heftige gebeurtenis, een grappig statement. Het zijn ontroerende verhalen, het is soms de harde realiteit.

Duizenden kilometers slenterde Brandon door New York opzoek naar de mensen die de stad maken. En wat is het een diverse bijzondere samenstelling van mensen. Iedere portret raakt me op een andere manier, inspireert me en opent een kleine kier naar het leven van de bewoners van deze stad.

Dit grote succes heeft vast meer mensen geïnspireerd en ik ga opzoek naar een Amsterdamse versie. Die bestaat. Maar kijkende naar die website besef ik me hoe waanzinnig goed de foto’s van Brandon zijn en hoe scherp zijn teksten zijn. Dat is de kracht van het project en is niet te kopiëren. 

Ik scrol eindeloos door de portretten en opeens zie ik de man met de kat op zijn hoofd. Die had ik toch al eerder gezien? Ik zoek terug, en jawel hoor, anderhalf jaar eerder fotografeerde hij deze man ook al. Ook in z’n grote stad kom je mensen weleens een tweede keer tegen.

Wednesday 7 November 2012
 'Great to see that Cat-On-Head Man came through the storm with cat still firmly on head.'


Sunday 20 July 2014
"You can make about 75% more money with a cat on your head than you can with a cat on your shoulder."



Ik ben verslaafd aan dit project en met mij vele anderen. Hier een paar van mijn favorieten.
Kijk op http://www.humansofnewyork.com/  of volg via facebook and enjoy! 

Monday 19 November 2012
"What’s your greatest struggle?"
"Probably just adjusting to the pace of the city. I’m from a small town in the Netherlands, where shops close at 5 pm."
Monday 5 May 2014
"When I first moved to the United States, my mother had to stay back in Guyana. I was seven when I left, and I didn’t get to see her again until five years later. I’d say the happiest moment of my life was the day we finally reunited."
"What did you do that day?"
"Just laid in bed and cuddled."



Friday 18 April 2014
"You should kiss the ground you walk on if you were born in this country— take it from an old man who once had to wear the Star of David on his shirt. There’s a safety to living in such a diverse place. It’s much more difficult to brainwash a population that is composed of so many different nationalities and so many different viewpoints."


Thursday 10 April 2014
"Basketball got me out of trouble, and in trouble."
"How do you mean?"
"It kept me off the streets, but it also kept me from focusing on school."

Tuesday 22 July 2014
“People waste way too much energy taking things personally. That Facebook post is probably not about you. It was probably an accident that you weren’t tagged in that picture. And the person you’re dating is probably acting sad because that’s how they respond to setbacks at work, not because of anything you did.”

Tuesday 24 June 2014
She was answering my questions in English, while speaking to her mother in Japanese, so I remarked how impressive it was that she spoke two languages already. “Well her father is Russian,” said the mom, “so she speaks that too.”


Om je dromen (The American Dream) waar te maken heb je nodig:  
geloven in jezelf, concentratie vermogen en discipline zoals ik van Freek de Jonge leer in zijn zomergastavond. En dan is alles mogelijk. Blijf dicht bij je hart en volg je dromen. De menselijkheid is de bron van inspiratie.


-Lotte van Geijn 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten