10.04.2013

LOTTE’S BLIKVANGER #67

LOTTE’S BLIKVANGER #67
Week 38
Oktober 2013

Dit is de zevenenzestigste column van Lotte’s blikvanger.
Een wekelijkse beschouwing  over een (kunst)werk dat mijn blik ving.


There is a hole...


Als ik een stuk schrijf over een expositie dan bezoek ik altijd even de website voor achtergrond informatie over de plek, de kunstenaar en de tentoonstelling. Helaas ligt nu de website eruit. www.pakt.nu  
Oeps! Zegt Google Chrome tegen me, alsof het een persoonlijke fout is en hij zich verexcuseert. Ik grinnikt.

 Lotte Geeven
Shifting Sediments
2013

Goed, ik bezocht in P/////AKT  aan het zeeburgerpad de tentoonstelling;
There Is A Hole Inside Your Eye van Lotte Geeven. 
De getoonde  film Shifting Sediments brengt de hele installatie samen tot een geheel.

Lotte Geeven
There Is a Hole Inside Your Eye
2013
De audio is een opvallend onderdeel van haar installatie. Twee grote speakers produceren een luid laag gebrom en gebulder. Het is het geluid van het binnenste van de aarde. Het liefs had ze hier ter plekken in de expositieruimte een heel diep gat geboord, maar 500 meter omlaag kost 1 miljoen euro. En ik sta na te denken over hoe dat dan zou moeten met het waterpeil.

Ze reisde daarom af naar de Tsjechische grens waar het diepste toegankelijke gat op aarde voor wetenschappelijk onderzoek is: 9.101meter. Ze liet hier een hypersensitieve microfoon inzakken om de bewegingen van de diepste lagen van de aarde op te nemen. Daar sta ik nu naar te luisteren.

Alles is in beweging, zelfs de meest vast ogende materialen zijn altijd in beweging. De installatie toont een onderzoek naar de broze data van beweging buiten ons waarnemingsveld. Ze heeft ze zichtbaar en hoorbaar gemaakt.

There Is A Hole Inside Your Eye vormt de eerste deel van de serie; A Matter of Sight and Light and Matter. Voor deze tentoonstelling is een Moderator aangetrokken. Ik ken de Curator, maar de Moderator is nieuw voor me. De Moderator is Wybren Jan Buma, een wetenschapper die aan de Uva onderzoek doet naar de moleculaire fotonica; het vakgebeid dat de invloed van licht op de beweging van moleculen onderzoekt. Voor deze tentoonstelling is Lotte Geeven in gesprek met hem gegaan. Bij mijn tweede bezoek vertelt de blonde jongen me dat de Moderator een persoon is die ze bij elke serie tentoonstellingen betrekken om vanuit zijn expertise en als een kijker zijn visie te geven. Nu is het een wetenschapper, maar er zijn hem ook een dichter en een filosoof voorgegaan. Ik vind het een boeiende toevoeging.

Lotte Geeven 
There Is a Hole Inside Your Eye 
2013
Lotte Geeven 
There Is a Hole Inside Your Eye 
2013
Rechts in de ruimte is een inham. Banen van ongeveer 15 centimeter breed zijn rondgetrokken van de vloer op de muur via het plafon terug naar de vloer. In gradaties van zeer licht grijs naar bijna zwart volgende de banen elkaar op. De tl-buizen en hun behuizing zijn geïntegreerd in het kunstwerk en voorzien van licht naar donkere folies. Iedere baan wordt gecontrasteerd met een sinaasappel, van bijna witte klei of porselein. De gradaties worden hierdoor meer zichtbaar. Haar werk is een serie ingrepen in de ruimte die de niet zichtbare en niet hoorbare bewegingen van plekken zichtbaar maakt. Voor dit werk werd er 24 uur lang de gradatie van het licht gemeen in de ruimte. Hierdoor is het verloop van dag naar nacht, de tijd, visueel en ruimtelijk zichtbaar gemaakt. De overgang van het statische naar het dynamische.

In de film komen alle elementen samen; de rode biljard bal, de sinaasappel, de geometrische vormen en de natuurlijke stenen. Doormiddel van het licht als van een scanner worden in de duisteris de vormen zichtbaar. Het vertaald de verschillende structuren van grof naar fijn van de materialen om ons heen. Het is prachtig om te zien en het is dan ook zeker de moeite waard om hiervoor langs te gaan.


 Lotte GeevenShifting Sediments
2013

Het tweede deel van de serie A Matter of Sight and Light and Matter zal een presentatie-tentoonstelling zijn van Anami Schrijvers ergens in November. Op de site voordekunst.nl vraag hij naar financiële steun voor zijn fascinerende project. Hij brengt zijn verhaal met gedragen stem alsof hij een gedicht voordraagt. Aan het einde komt hijzelf nog even in beeld. In eerste instantie heb ik het gevoel niet zijn eigen enthousiasme voor zijn eigen project terug te vinden in zijn stem, ogen of houding.

Zijn project heet Un-identity en gaat over de artistieke handeling. De tussenruimte van het handelen en het beeld is hetgeen dat hij als het uiteindelijke werk beschouwd. Concreter gezegd; zijn uiteindelijke doel is om een sculptuur te realiseren van gestold lava. Gegoten op een plek waar het lava nog vloeibaar is. Hij is daarvoor nu naar de Etna afgereisd.

Anami Schrijvers
Un-identity
Ik heb op de voet van de Etna vakantie gevierd en de rand van de krater bewandeld. De aarde rommelde.
Anami noemt het vloeibare lava sculpturaal materiaal par excellence. Ik hoop voor hem dat de Etna tot uitbarsting komt. Zijn project staat nog voor 3 dagen op voordekunst.nl.

Opzoek naar het diepste binnenste van onze aarde. Het is een letterlijke en figuurlijke aantrekkingskracht die er om vraagt gevisualiseerd te worden. 

 Het is een letterlijke en 
figuurlijke aantrekkingskracht 
die er om vraagt 
gevisualiseerd te worden.

Op 16 oktober organiseert P////AKT een seminar waar Lotte Geeven en Wybren Jan Buma doormiddel van presentaties en workshop nieuw licht laten schijnen op hun respectievelijke onderzoeken.
Het filmpje van Anami Schrijvers op voordekunst.nl is nog 3 dagen zichtbaar en open voor donaties. Nadat je even gewend bent aan waar je naar luistert is het presentatiefilmpje werkelijk een prachtig kunstwerk op zichzelf.
’Om de geofysische onmiddellijkheid van het binnenste buiten keren van de aarde gade te slaan en onderzoek te doen.’ Anami Schrijvers


-Lotte van Geijn 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten