8.09.2013

LOTTE’S BLIKVANGER #59

LOTTE’S BLIKVANGER #59
Mosquito
Culemborg
L.v.G.
2013

Week 30
Augustus 2013

Dit is de negenenvijftigste column van Lotte’s blikvanger.
Een wekelijkse recensie over een werk dat mijn blik ving.





Stadse vrijheid


...Ze snuift krachtig door haar neusgaten. Haar grote lichaam gaat op en neer. Het hok is klein. Ze deelt het met een bijna helemaal witte koe en een kalfje.
Hij knabbelt onrustig aan de pallets waarvan zijn schuur is gemaakt, krrunssh krruuttsshh. Twee varkens, niet roze zoals in de tekenfilm, maar vuil bruin van de aarde.
KAK zegt de grote container met wit zeil doek er recht tegenover.
De tarwe wuift niet vrolijk in de wind, maar staat stug overeind en lijkt wel in quarantaine.

...De ponten trekken heen en weer. Het is tegen middernacht. Het is druk, spitsuur van terug komende en gaande mensen tussen het Centraal Station en Amsterdam Noord. De jongen ziet eruit alsof hij van een hip feestje komt. Maar niks is minder waar. Hij staart naar het oppervlakte. Geeft twee kleine rukjes en slaat dan razendsnel zijn hengel omhoog. De hengel buigt door en hij draait vliegensvlug aan het molentje. Rrrrrrrrrttt. De vis trekt de draad heen en weer in de oppervlakte. Hij heeft beet. Als de vis boven komt klapt zijn sterke staart op het water.

...Een keurige man in pak loopt zijn rijtjeshuis uit, door zijn voortuin, richting zijn auto. Opeens laat hij zijn aktetas vallen. Hij rent. Trekt zijn stropdas van de nek, schudt zijn jasje van zich af, scheurt zijn onderbroek van het lijf en dendert de golven in.




...15 augustus worden de varkens geslacht
Ze heetten: Wim en Max, staat er te lezen op de facebookpagina van de Tostifabriek. De Tostifabriek is een levende installatie. De simpel ogende ingrediënten van de TOSTI worden hier zelf geproduceerd.
De Agenda:
16 augustus van 17:00 tot 18:30 worden de varkens door 4 slagers uitgebeend in de hal van Mediamatic.
17 augustus staan we in de keuken om het vlees te verwerken.
18 augustus van 13:00 tot 18:00 is de slachtbraderie op de Tostifabriek. Al het vlees dat niet verwerkt wordt tot ham zal worden opgegeten op de braderie.
Iemand post dat een tosti kaas ook lekker is.

...Straatvissers op zijn Amsterdams. Le street fishing op zijn Parijs. Je hebt in Amsterdam een vergunning nodig om te mogen vissen en niet meer dan twee vissen mag je meenemen en zelf opeten. Vissen is hip. Urban fishing Amsterdam, Urban fishing Rome, Urban fishin Kopenagen, Urban Fishing New York, het maakt niet uit welke grote stad ik in typ, Stad en Visser lijken elkaar omarmd te hebben. 

...Het pak van de man is als een uniform. Hij zoekt de moderne vrijheid. Hij duikt in het stadse water van Schiedam. Het is een prachtige, hedendaagse video bij het gedicht Baders hartewens van Albert Verwey (1865-1936) gemaakt door Shariff Nasr en voorgedragen door Ramsey Nasr.


We hebben geleerd hoe te overleven in de stad. 
Daarin zijn we zo erg geconditioneerd dat we ons af vragen of we in de natuur nog zouden kunnen overleven. Waarschijnlijk zouden we opnieuw de kennis vergaren die overleven mogelijk maakt. 
Maar....ligt de moderne vrijheid weer in de natuur?

Een mug prikt me in mijn wijsvinger. Ik voel het opeens jeuken en in een rap tempo verandert mijn vinger in een dik worstje. Buigen doet hij niet meer. Balsamicoazijn en een ijsklontje in de vorm van een hartje geven tijdelijke verlichting. Toch maar de klamboe ophangen.



-Lotte van Geijn 





Ramsey Nasr en Shariff Nasr 
Dichter Draagt Voor
http://dichterdraagtvoor.nl/videos/baders-hartewens/

Le Streetfishing Paris 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten