1.04.2020

INTERVIEWS, REVIEWS EN MEER.... LEES HIER:

Micro Art Initiatives #28 ROEM 
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
03.01.2020

In Leiden hebben vijftien jonge makers van allerlei disciplines zich verenigd in een stichting. Samen nemen ze opdrachten aan, maken eigen werk of organiseren een festival. ‘Onbetaald werk doen we niet meer.’

ROEM is een groep van vijftien jonge makers tussen de achttien en de dertig jaar die zich drie jaar geleden hebben verenigd. Sinds kort zijn ze een stichting. Ze noemen zich geen collectief, maar ondernemen wel gezamenlijk initiatieven en nemen opdrachten aan. ‘Ik zou het eerder een leerschool willen noemen’, zegt Anna van Duijn, één van de oprichters. Ik spreek haar samen met ROEMie, zoals ze zichzelf liefkozend noemen, Isabelle Schippers. Schippers heeft de externe communicatie op zich genomen, want ROEM pakt het professioneler aan sinds ze een stichting zijn.

—Lotte van Geijn
Hoe is ROEM begonnen?

—Anna van Duijn
Nadat ik ben afgestudeerd aan de HKU in Utrecht wilde ik graag in Leiden blijven wonen. Ik hier ben opgegroeid, maar miste een netwerk van jonge makers. Samen met Joosje Bosch heb ik een open call gedaan. Daar kregen we onverwacht veel leuke reacties op en nu zijn we drie jaar verder. Het gezelschap is flexibel, we hebben bijvoorbeeld net vier nieuwe mensen aangenomen. We zijn een hele diverse groep makers: kunstenaars, illustratoren en ontwerpers, maar we hebben nu ook een meubelmaker en een edelsmid in huis.

—Lotte van Geijn
Wat zijn de plannen voor 2020?

—Isabelle Schippers

Het jaar 2019 was voor ons vooral veel regelen. We hopen in 2020 weer meer toe te komen aan het maken, want dat is wat we het liefste doen.(...)

Lees verder op: Metropolis M 


Micro Art Initiatives #27 RUIS 
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
01.11.2020

Komend weekend is het Young Art Weekend in Nijmegen, reden voor ons om er een paar keer langs te gaan. Komende dagen staan we stil bij het kunstleven in de stad. Vandaag een bezoek aan RUIS, waar Lotte van Geijn praat met oprichter Fenne Saedt.

Een jaar terug opent RUIS haar deuren in Nijmegen. De tentoonstellingsruimte is geïnitieerd door curator, moderator en schrijver Fenne Saedt. In een voormalige kapsalon aan de Hertogstraat is RUIS meteen goed van start gegaan. RUIS is ambitieus en wil in samenwerking met jonge kunstenaars tentoonstellingen en events organiseren om de stad aantrekkelijker te maken voor kunstenaars om zich hier te vestigen.

—Lotte van Geijn
Vanuit welke behoefte ben je RUIS begonnen?

—Fenne Saedt
Het plan om een plek te openen voor hedendaagse kunst in Nijmegen ontstond tijdens mijn laatste studiejaar Fine Art and Design in Education aan ArtEZ in Arnhem. Verschillende ideeën voor een nomadisch platform zijn de revue gepasseerd. Uiteindelijk vond ik het belangrijk om het meteen goed aan te pakken. Ik kom zelf uit Nijmegen en het is een leuke stad, maar ook ik heb overwogen om naar de Randstad te verhuizen. Er is hier geen kunstacademie en ook geen museum voor hedendaagse kunst. Een belangrijke drijfveer om RUIS te beginnen in Nijmegen is de hoop dat meer kunstenaars hier blijven of zich zullen vestigen.

Lees verder op: Metropolis M 


Leven vanuit het lichaam - In gesprek met Isolde Venrooy - Nijmegen Weekend
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
03.11.2019

Na tien jaar Rotterdam woont Isolde Venrooy alweer enige tijd in Nijmegen, een stad waar ze meer 'vanuit haar lichaam' kan leven. In het kader van haar deelname aan de Gelderland Biënnale zocht Lotte van Geijn haar op in haar studio in Nijmegen.

—Lotte van Geijn
Hoe ben je in Nijmegen terecht gekomen?

—Isolde Venrooy

Sinds een aantal jaar woon en werk ik in Nijmegen, hiervoor heb ik tien jaar in Rotterdam gewoond. Op een gegeven moment wilde ik ergens anders heen. Op mijn lijstje stonden steden als Berlijn, maar ook Nijmegen. In Rotterdam is het lastig om te ontsnappen aan de stedelijke dynamiek, met name door de ligging. Nijmegen ligt in een prachtige omgeving en je wandelt vanuit het stadscentrum zo het bos of de uiterwaarden in. Hierdoor leef ik meer vanuit mijn hele lichaam.(...)

Lees verder op: Metropolis M

Micro Art Initiatives #26 Manifold Books - in gesprek met Maartje Fliervoet
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
04.09.2019


In een smal steegje is een blauwe voordeur. Ik bel aan bij ‘Manifold’ en hoor de vriendelijke stem van kunstenaar Maartje Fliervoet. De deur zoemt open en ik beklim de trappen van het voormalig schoolgebouw dat sinds 2001 een ateliercomplex is. Op de bovenste verdieping word ik hartelijk ontvangen door Maartje. Ze gaat me voor naar haar atelier dat zij tevens inzet als expositieruimte: Manifold Books. Ik ben benieuwd hoe deze twee verschillende functies in één ruimte samen gaan.

—Lotte van Geijn
Waarom ben je Manifold Books begonnen?

—Maartje Fliervoet

Ik heb veel in het buitenland gewoond en gewerkt. Toen ik terug kwam in Amsterdam miste ik hier de zichtbaarheid van kunstenaars die ik wel zag op andere plekken in Europa. Het lijkt alsof er maar een kleine groep kunstenaars hier worden getoond. Presentatieruimtes in het middensegment verdwenen. Je kunt gaan zitten klagen, maar ik besloot deze energie om te zetten in iets positiefs en zelf iets te initiëren.

Lees verder op: Metropolis M Micro Art Initatives #26


Micro Art Initiatives 2016-2019: Alle 25 initiatieven op een rij
RESEARCH 
Door: Lotte van Geijn
04.09.2019

In Metropolis M Nr 4-2019 presenteren we met trots het Grote Micro Art Initiative Onderzoek, met heel veel wetenswaardige feiten over de kleinere (ongesubsidieerde) kunstenaarsinitiatieven die we afgelopen jaren op deze site hebben gepresenteerd. En hier alle 25 portretten nog eens op een rij, van Studio 47 in Amsterdam tot De Vensterbank in Leiden.

Nummer drie uit de reeks (Rib in Rotterdam) werd als volgt ingeleid: ‘Micro noemen we ze liefkozend, de kleine kunstinitiatieven in deze reeks artikelen. Maar hun betekenis valt niet te onderschatten. Gevestigd in de haarvaten van de maatschappij, zijn ze van groter belang voor de toekomst van de kunst dan menig groot museum.’


Sinds november 2016 reist Lotte van Geijn stad en land af om de kleine kunstinitiatieven te portretteren, van een zelfvoorzienend schip in de haven van Breda tot de grachtengordel van Amsterdam, van een bunker naast het Rietveldhuis tot een woonkamer in Rotterdam. Divers als ze zijn, deze initiatieven bieden ruimte voor presentaties en experiment voor jonge kunstenaars.


Voor de verjaardag van de reeks (nummer 25 – Vensterbank in Leiden – werd in juni dit jaar geportretteerd) onderzoeken we hoe het de initiatieven is vergaan. En is er onderzocht hoe ze reilen en zeilen. Wist je bijvoorbeeld dat het merendeel van deze kleine kunstinitiatieven draait op een budget van minder dan 1000 euro, uit eigen zak betaald!

Lees verder op:

Metropolis M - Micro Art Initiatives jubileum 



Six perspectives
REFLECTIE TEKST / GEDICHT 
Door: Lotte van Geijn
12.06.2019

_parallel scene (1): Garden Radio (past tense)
by rotating a 3D globe - gliding between borders, over metropolises
and cities The s. Lady @China Town – a gift from Tokyo, Japan

(shape vase shape vase shape
vase shape vase shape vase
shape vase shape vase shape
vase shape vase shape vase
shape vase shape vase shape

vase shape etc.)

vase (pict.) in vase (glass)

- detail 'Six perspectives' 2019

The sixth P/////AKTPOOL publication, produced by Lois Richard and P/////AKT, is the final result of three consecutive presentations that Richard conceived for the P/////AKTPOOL in 2018. It includes contributions by Joost Janmaat, Lotte van Geijn and Dina Danish.
https://www.pakt.nu/publication/sixth-p-aktpool-publication/

Micro Art Initiatives #25 Vensterbank in Leiden 
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
04.06.2019

In onze zoektocht naar de kleinere kunstinitiatieven van Nederland zijn we deze keer in Leiden. Een leegstaand bedrijfspand (eerder restaurant De Nieuwe Wereld) aan het Stationsplein dient nu als tentoonstellingsruimte voor jonge kunstenaars en curatoren.

Ik spreek met Marissa Karlas, kunstenaar (onder de naam Karl Karlas) en initiatiefnemer van Vensterbank. Vensterbank is letterlijk een expositieruimte in de vensters van een leegstaand kantoorpand. Sinds begin dit jaar worden er groepsexposities georganiseerd. Voor elke tentoonstelling vraagt Karlas een jonge curator. De huidige tentoonstelling Room for Space is gecureerd door Annosh Urbanke.

—Lotte van Geijn
Wie is je publiek?

—Marissa Karlas
De voorbijgangers zijn het publiek! Ik ben in januari dit jaar gestart met Vensterbank in een voormalig restaurant aan het Stationsplein in Leiden. De naam van het restaurant staat nog op de gevel en dat zorgt soms voor verwarring bij de voorbijgangers. Dát is precies waar ik naar opzoek ben. Ik kon starten met duizend euro die ik heb gewonnen tijdens een pitch van Stichting Awesome Leiden. Hiervan heb ik de witte bakken kunnen maken die voor de ramen staan en fungeren als tentoonstellingsruimte. Ik heb net gehoord dat ik tot het einde van dit jaar op deze plek kan blijven.

—Lotte van Geijn
Cureer je zelf de groepsexposities?

—Marissa Karlas

De vijfde expositie zal ik zelf cureren. Voor de eerste vier shows heb ik anderen gevraagd (Caz Egelie, Gijsje Heemskerk, Fenne Saedt en Annosh Urbanke, red.). Via een collega van mijn werk, ik geef ook les op een middelbare school, ontmoette ik kunstenaar Gijsje Heemskerk. Zij heeft de eerste expositie gecureerd. De huidige tentoonstelling Room for Space is door Annosh Urbanke samengesteld. Ik zie mezelf meer als facilitator. Ik vind het belangrijk dat er ook andere dingen gebeuren in Leiden dan alleen de presentaties in de grote musea. Ik ben iemand die meestal eerst iets doet.(...)

Lees verder op: Metropolis M


Micro Art Initiatives #24 Dead Darlings 
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
06.04.2019

What happens to the darling works artists so often have to kill? Dead Darlings sells them to the highest bidder at anonymous auctions. In conversation with Tania Theodorou artist and co-founder of Dead Darlings.

Fourteen years ago, on a night out, a group of students from the Rietveld Academy came up with the idea to start Dead Darlings, an anonymous art auction. Often the next morning these ideas turn out to be not as great as you thought they were, but Dead Darlings is still going strong after more than ten auctions. Tania Theodorou: ‘When I look back, the first edition already captures all the ambiguities, critical reflections and questions around the concepts of failure and value that we discovered throughout the years.’

—Lotte van Geijn
What is a ‘dead darling’?

—Tania Theodorou

In art school they often tell you to ‘kill your darlings’, a term introduced by the writer William Falkner. When you have a series of work, sometimes you have to kill the best one in order to not downgrade the rest. It can also be a first draft of something that is very close to you and that you can’t be very critical about, or an idea that never came to full fruit. It can also be something you couldn’t throw away. Sometimes it’s something that is too good-looking or atypical to your practice. 

Lees verder op: Metropolis M 

Micro Art Initiatives #23 Noiserr + Regenerative Feedback
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
27.03.2019

In the taproom of the Butchers’ Tears Brewery in Amsterdam I join a session of the reading group Noiserr + Regenerative Feedback organised by artists/theorists Sonia de Jager and Martina Raponi. A modest group of people gather around at an indoor picnic table to start the session.

—Lotte van Geijn
What is the difference between Noiserr + Regenerative Feedback and other reading groups?

—Sonia de Jager
I see it as an open research space where, in comparison with classical reading group traditions, things become more experimental. My experience with most reading groups is that their purpose is to ‘understand’ a text and come to conclusions in the context of a well informed audience. The premise here, at Noiserr, is that we gather around a variety of texts acknowledge the complexity of a single concept or reference. We even invite people not to read any of the material if that’s what they prefer. We want to shift the focus from the expectation of clarification to the acceptance of confusion. Confusion is good, it means your brain is learning about itself.

—Martina Raponi
The structure of the format is that of a cloud of concepts, around which texts, verbal or visual as well as sonic, are gathered and can be ‘cybernetically’ navigated. My main concern, as a writer and artist who is focused on noise, was to create a space for socialising knowledge, when I founded Noiserr back at the end of 2016. Noise is a topic which mutates, changes as society evolves. So what is noise today might not be noise tomorrow.

Lees verder op: Metropolis M 

Micro Art Initiatives #22 Het online zine Nowhere
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
27.02.2019

Het is een ‘tweedimensionale expositieruimte’. Nowhere, een online zine, experimenteert in elk nummer met het formaat en de lay-out van de publicatie. Een gesprek met één van de initiatiefnemers: kunstenaar Emile Hermans.


Lotte van Geijn: Op jullie website lees ik: ‘We are five but we want to become a network.’ Wie zijn jullie en wat is Nowhere?

Emile Hermans: Nowhere heeft een harde kern van vijf leden; curator/kunstenaar Eline Kersten, schrijver/curator Alicja Melzacka en drie kunstenaars: Miriam Sentler, Cira Huwald en ikzelf. Nowhere is een online platform dat een alternatief wil bieden aan de traditionele expositieruimte. Maar, we willen meer zijn dan alleen een online musée imaginaire. We hebben een virtuele ruimte gecreëerd voor de ontwikkeling van nieuwe kunstprojecten met als basisprincipes mobiliteit en openheid.(...) 

Lees verder op: Metropolis M


Can a question be an answer?
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
08.02.2019

Can a question be an answer?
An e-mail exchange (28.10 – 09.11.2018) between Lotte van Geijn (artist and writer) and Eva Visser (researcher and writer) in which Lotte interviewed Eva.


[…]

LvG, 30.10.18: Ok, if I summarize this I get these two questions: What is it that you do within the field of art? And what is your motivation to do so?

EV, 01.11.2018: I think the thing I do, or try to do, is to provide a stage for artists. Sometimes this was very clear, as with ‘De Vrijplaats’ [maybe best translated as ‘Refuge’], in the meaning of a place to seek asylum] in the magazine Puntkomma for which I invited artists to show their work with as little as possible intervention. With other work, such as the cover interviews I did together with Hugo [Bongers, senior editor Puntkomma], this agenda perhaps was less clear. For the series ‘Inside/Outside’ that I did, which was focussed on the impact of the Rotterdam-context on the work of foreign artists who decided to live and work here, I chose to edit out my own voice and let the artists have (all of) the stage. However I still had a big impact on every piece because in the end I directed the conversations and decided what made the cut and what not.
I’m not sure about my motivation, I guess it has to do with wanting to be a part of something as opposed to staying on the outside and looking in. You might be able to force me to dig a little deeper here ; )
But also, I really like asking questions and skipping most of the small talk. It’s just really nice to hear people talk about what they’re passionate about – especially if it’s something that holds my interest as well.

LvG, 03.11.18: It is nice how you describe what it is what you do: ‘provide a stage to artists’. This is very generous of you. It makes me wonder where thisincentive comes from. Could you explain this to me? And e.g. curating and moderating are also ways of giving a stage to artists. Is this something on which you would like to elaborate?





Micro Art Initiatives #21: Root Canal
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
01.02.2019

 In the canteen of De Ateliers at the Stadhouderskade in Amsterdam Lotte van Geijn meets up with four current residents: Anders Dickson, Frieder Haller, Henna Hyvärinen and Thomas Swinkels. We talk about their artist-run-space Root Canal: an initiative which operates beyond the institute.

—Lotte van Geijn
How did Root Canal came about?

—Anders Dickson
Last year we all moved to Amsterdam and began at De Ateliers. Randomly, we were placed together in a flat out in the east. Around the dinner table pretty quickly the idea already began to take form.

—Thomas Swinkels
The first idea was to start a Korn cover band. Did you see the video clip of Korn’s “Freak On a Leash” in the upper right corner of our website? Somehow we haven’t made the band happen yet, but we did manage to begin making exhibitions.

—Lotte van Geijn
Where did you organize the first event?


Lees verder op: Metropolis M

Micro Art Initiatives #20: Dappie - een gesprek met Rein Verhoef en Rood Kok
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
15.11.2018     

Artist-run space Dappie, zoals de naam verraadt eens begonnen op de Amsterdamse Dapperstraat, bestaat uit aterlierruimtes en een expositieruimte. Dit weekend tonen de vijf kunstenaars voor het eerst hun eigen werk, als onderdeel van Parklicht in de buurt van het Oosterpark.

In een verlaten binnentuin die grenst aan het Oosterpark in Amsterdam ontmoet ik kunstenaars Rood Kok en Rein Verhoef. Ze zijn bezig met de opbouw van de tentoonstelling Achterlicht in de tuin en in de kelders van het voormalig ontleedkundig laboratorium aan de Mauritskade. Dappie bestaat uit vijf bevriende collega’s. Hun artist-run space avontuur begon aan de Dappermarkt in Amsterdam. Daar moesten ze weg en ook op de huidige locatie moeten ze weg. Achterlicht zal de eindklapper zijn. ‘Maar, wij gaan door!’ zegt Rein Verhoef vastberaden.

—Lotte van Geijn
Laten we bij het begin beginnen. Waar komt de naam Dappie vandaan?

—Rein Verhoef
We zijn eigenlijk meteen met onze neus in de boter gevallen. We kregen de kans om een ruimte aan de Dappermarkt in Amsterdam Oost te betrekken. Er was genoeg plek om voor elk van ons zes een studio te creëren. Eén van ons is afgehaakt en we zijn met z’n vijven doorgegaan: Max Schulze, Jan Tromp, Rood Kok, Hilke Walraven en ikzelf. We kennen elkaar van de HKU en hebben vier jaar samen gestudeerd. Ondertussen wonen we allemaal in Amsterdam.

—Rood Kok
De ruimte op de Dapperstraat grenst aan de Dappermarkt met twee rolluiken en er lag een tegelvloer in. We waren het er snel over eens dat we de kans om daar exposities te organiseren niet konden laten liggen.

—Lotte van Geijn
Dat is genereus van jullie. Hebben jullie er zelf ook geëxposeerd?


Lees verder op: Metropolis M 


Een museum vol tekeningen
REVIEW
Door: Lotte van Geijn
05.11.2018

Onder de titel De Line Up toont het Centraal Museum honderden tekeningen die het geschonken kreeg van de provincie, in combinatie met werk uit de eigen collectie en recent werk van enkele deelnemende kunstenaars.

In het Centraal Museum in Utrecht is nu de tentoonstelling De Line Up te zien gewijd aan zoals het wordt genoemd 'de kracht van tekenen'. Aanleiding is een schenking van ruim vierhonderd werken van de Provincie Utrecht die het museum in 2011 ontving in aanvulling op de eigen collectie. De tentoonstelling is een collectiepresentatie, gecombineerd met enkele recente werken van een aantal kunstenaars. Kunstenaars bij wie het tekenen een belangrijk rol speelt binnen hun kunstpraktijk. Het Centraal Museum was het eerste museum in Nederland dat de richtlijnen voor het kunstenaarshonorarium in 2017 ondertekende. Voor deze tentoonstelling kregen nu dertig kunstenaars betaald volgens deze richtlijn.


Lees verder op: Metropolis M

Micro Art Initiatives #19: ANNASTATE in Den Haag
REVIEW
Door: Lotte van Geijn
16.10.2018
Op bezoek bij het kersverse kunstenaarscollectief ANNASTATE in de wijk Moerwijk in Den Haag. Een gesprek over buurtparticipatie en het nut van collectivisme.

Acht jonge kunstenaars, net afgestudeerd van de KABK, verenigen zich als collectief onder de naam ANNASTATE. De maanden richting het eindexamen besloten dat ze samen sterker staan dan alleen. Een zoektocht naar een locatie volgt waarbij ze een handje geholpen zijn door kunstcentrum Stroom en de gemeente Den Haag. Uiteindelijk hebben ze uit drie opties gekozen voor het voormalige schoolgebouw voor gehandicapte kinderen in de wijk Moerwijk in Den Haag. Een stukje stad met een paar hoge flats; een driehoek ingesloten tussen het water, een snelweg en het treinspoor. Via wooncorporatie Staedion huren ze het gebouw voor onbepaalde tijd antikraak, maar niet zonder een specifieke eis: buurparticipatie.


Lees verder op: Metropolis M 


Micro Art Initiatives #18: the orchid and the wasp - in gesprek met Maud Oonk
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
21.09.2018


Voor de serie Micro Art Initiatives ontmoet Lotte van Geijn kunstenaar en initiatiefnemer van artist-run space the orchid and the wasp Maud Oonk in een monumentaal pand op de Kalkmarkt in Amsterdam. Ook kunstenaars Lola Bezemer en Marije Gertenbach zijn aanwezig, druk bezig met de voorbereidingen voor de presentatie van hun samenwerking.

—Lotte van Geijn
Hoe ben je terechtgekomen op deze prachtige locatie?

—Maud Oonk
Ik ben begonnen in 2015. Hiervoor organiseerde ik samenwerkingen en presentaties bij kunstenaars thuis. Sinds een jaar zitten we op deze mooie plek. Het is onderdeel van De Huiskamer dat gerund wordt door Fenneke Voorsluis en Hayo Heeroma. We hebben deze zomer de ruimte opgeknapt. De muur is glad gestuukt en de balken die je aan het plafond ziet, zijn opnieuw in de lak gezet.

—Lotte van Geijn
Hoe ga je te werk bij het maken van de tentoonstellingen?

Lees verder op: Metropolis M 


Vrije vogels, vreemde vogels, pechvogels - B is for Bird in Kranenburgh
REVIEW
Door: Lotte van Geijn
05.09.2018


De vogel, al eeuwenlang het symbool van de vrijheid, staat nu volop in de schijnwerpers in B is for Bird. Toch blijkt in de tentoonstelling ook het rondfladderende beestje niet altijd even vrij te zijn en toont het zich als metafoor van deze tijd.

Vogels hebben mensen altijd gefascineerd. Door hun vaak krachtige en uiteenlopende verschijningsvormen vinden we ze terug als symbool in mythes en sages, als wetenschappelijk studieobject en vaak ook als versiering. De mens benijdt de vliegende vogel. Een eigenschap die de mens bewondert en ons een gevoel van vrijheid geeft. Sommige vogels vliegen duizenden kilometers in het luchtruim. Zij kennen geen landgrenzen. Ook dossen vogels dossen zich uit en zijn ze de beste verleiders. ‘Vogelen’ is niet voor niets het Oudnederlandse woord voor vrijen.

Lees verder op: Metropolis M 

BUITENPROJECTEN #4 GET LOST - Hoe kunst en handel elkaar ontmoeten op de Zuidas
REVIEW
Door: Lotte van Geijn
25.07.2018

 Tussen de spiegelende kantoorgebouwen van de Zuidas is dit jaar voor de tweede maal de kunstroute (of beter gezegd speurroute) GET LOST te vinden. In de tuinen van banken en handelskantoren spot de kunst met efficiëntie en arbeidsethos.


De Zuidas, het zakendistrict in Amsterdam Zuid dat aan weerszijde van de ringweg A10 ligt, is het thuis van bankieren, advocaten en consultants. Het wordt ook wel de skyline van Amsterdam genoemd door zijn hoge en opvallende kantoorgebouwen. Een plek waar je niet snel naar toe gaat voor wandelingetje of een kop koffie als je er niet werkt. Nu is er echter een goed excuus die kant uit te reizen en op zoek te gaan naar de twaalf kunstwerken die speciaal voor de kunstroute GET LOST zijn gerealiseerd. Lees verder op: Metropolis M 


Graduation Shows 2018 Gerrit Rietveld Academie
REVIEW
Door: Lotte van Geijn
07.07.2018

Honderdzestig studenten studeren dit jaar af aan de Gerrit Rietveld Academie. Absolute uitblinker voor mij is dit jaar de keramiekafdeling. Met vier afstudeerders vullen ze een hoge ruimte naast de kantine in het oude gebouw. De verdieping ligt op -1 waardoor je eerst wordt getrakteerd op een overview.


Ook bij andere afdelingen zijn weer een aantal uitbinkers te vinden. Lees verder op: Metropolis M 

Micro Art Initiatives #17: Wildlife   
INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
23.06.2018

On a sunny afternoon Lotte van Geijn sits down with Semâ Bekirovic and Justina Nekrašaitė to hear them out about Wildlife, a platform for low key, unpredictable evenings with room for experiment. (TONIGHT NEW EDITION!)

Lotte van Geijn: You started to organise Wildlife evenings together since March this year. Could you introduce yourself shortly before we dive deeper into it?

Justina Nekrašaitė: Five years ago I came to the Netherlands because I wanted to do my masters. I’m from Lithuania where I studied Photography and Media Arts. I have embraced that nothing in my life ever works out the way I planned it. I choose to follow my guts feelings; this is not always the easy way. I decided not to attend a master, because it didn’t feel like it was the right time. For now I have left my artist practice behind. I’m more committed to curating, although I don’t feel comfortable with the connotation that comes along with the term curator. I introduce myself as a cultural engineer, because culture is my area of interest and I construct by putting different elements together.

Semâ Bekirovic: I am a visual artist, but next to my own practise I have always kept myself busy with organising things, from curating shows to a living room restaurant (in collaboration with people from the We Are Here Group). This month I have been programming bands at De Nieuwe Anita. These activities add a certain lightness to my life. For me, organizing events is a way of operating outside of the art world power structures.

Lees verder op: Metropolis M 


Micro Art Initiatives #16: MIR Project

INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
02.05.2018

MIR Project, een mobiele expositieruimte annex residentie, reist door het hele land. MIR stijkt neer op allerlei soorten locaties en zoekt daar een passende kunstenaar bij. Lotte van Geijn trok naar Nijmegen om te spreken met organisatoren Alphons ter Avest en Anouk Mastenbroek (komend weekend zijn ze in Arnhem).

Als ik aan kom lopen, zie ik vanaf de winkelstraat het paviljoen van MIR Project al staan naast de Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen. Ik spreek de kunstenaars en organisatoren Alphons ter Avest en Anouk Mastenbroek over het ontstaan, de verschillende samenwerkingen en de visie van het project. Ook de op dat moment exposerende kunstenaar Ronald van der Meijs is aanwezig.

Lotte van Geijn: Hoe zijn jullie op deze bijzondere locatie terechtgekomen?

Alphons ter Avest: MIR is een mobiele expositieruimte en is in één dag op te bouwen. We hebben een vast team van bouwers: allemaal kunstenaars. Je ziet hier de zeecontainer waar het hele paviljoen inpast. Hierdoor is het mogelijk MIR bijna overal neer te zetten.

Anouk Mastenbroek: In Nijmegen zijn we een samenwerking aangegaan met Go Short, een filmfestival voor de korte film. Wij verzorgen een voorprogramma met beeldende kunst.

Lees verder op: Metropolis M

Micro Art Initiatives #15: Witte Rook in Breda - In gesprek met Esther van Rosmalen

INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
19.04.2018
 

De uitdrukking 'witte rook' betekent dat iets kan doorgaan doordat er een beslissing is genomen. Witte rook zou je ook kunnen interpreteren als de luchtige variant van de white cube. Tegelijkertijd kan het een verwijzing zijn naar de cloud in de digitale wereld. Het initiatief Witte Rook in Breda is dit alles en meer aangestuurd en aangedreven door de energieke initiatiefnemer Esther van Rosmalen. Ik sprak met haar over Witte Rook in de recent geopende locatie aan de Liniestraat in Breda.

Lotte van Geijn: Op de weg naar Witte Rook liep ik langs het spijlenhek dat het gebied tussen het spoor en deze straat afscheidt, met daarop de tekst: “Achter dit hek luiert de toekomst, als een grote, groene kat. Aai haar. Voer haar. Geef haar een naam: Geluk.”


Esther van Rosmalen: Het hek was inderdaad niet echt uitnodigend. Daar moesten we eerst iets mee doen. Lees verder op: Metropolis M 



Unfair18

REVIEW
Door: Lotte van Geijn
30.03.2018
 


Unfair begon in 2013 in Loods6 in Amsterdam. Een jaar later verhuisde de jonge kunstbeurs naar de NDSM-werf, om in 2016 te belanden op het Westergasfabriekterrein waar hij zich zichtbaar thuis voelt. De grote Zuiveringshal is voor vier dagen omgetoverd tot een kunstbeurs die zich op de website omschrijft als: 'We used to be an art fair, but that was boring.' Unfair noemt zichzelf liever vol ambities ‘een kunstbeurs, expositie en festival ineen’. 

Lees verder op: Metropolis M


Micro Art Initiatives #14: De Vlieg in Haarlem  - In gesprek met Jim Mooijekind

INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
21.03.2018
 


Op steenworp afstand van het centraal station Haarlem in een mooi pandje in de winkelstraat is begin maart De Vlieg gelanceerd. Lotte van Geijn spreekt met de initiatiefnemer en kunstenaar Jim Mooijekind over Haarlem, de kunstwereld en rebellie. 'Ik trek mij niet zoveel aan van hoe het hoort en zou moeten.'

Lotte van Geijn: De geuzenaam voor een echte Haarlemmer is ‘mug’. Toch heb jij gekozen voor De Vlieg.

Jim Mooijekind: (lachend) Ja, dat klopt inderdaad. Er zijn een aantal grappige verhalen waar deze bijnaam voor Haarlemmers vandaan zou komen. Maar ik heb inderdaad voor een ander insect gekozen als naamgeving. De vlieg is een metafoor. Het is een heel klein beestje, maar als hij in een vertrek rond vliegt, is hij zeer aanwezig. Hij vult de ruimte met zijn brommende geluid: iets dat heel irritant kan zijn, maar daardoor zeker niet onopgemerkt blijft. En een vlieg is vrij om overal heen te vliegen waar hij maar wilt.

LvG: We staan hier in een mooi winkelpand op een centrale plek in Haarlem. Hoe ben je aan deze plek gekomen?


Lees het hele interview op: Metropolis M

Vazen in een unieke verzameling - 20e Column in het KLEI keramiek magazine

COLUMN
Door: Lotte van Geijn
02.03.2018
 



Over de nieuwe vaste opstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en de unieke stukken van keramiek die nu te zien zijn van o.a. Pablo Picasso en Betty Woodman.


Leesbare logica - in gesprek met Kim David Bots

INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn
12.02.2018



Wie het huidige magazine van Metropolis M Nr 6 2017/2018 DOORBRAAK openslaat komt op pagina drieëntwintig terecht bij de kunstenaarsbijdrage van kunstenaar Kim David Bots. De bijdrage is te zien als een visuele column. De geselecteerde kunstenaar is helemaal vrij met deze vier pagina’s te doen wat hij of zij wilt. Ik bezoek Kim David Bots in zijn atelier bij Billytown in Den Haag en praat met hem over zijn bijdrage, zijn praktijk en visie als kunstenaar.

Lotte van Geijn: Jouw vier pagina’s in het magazine tonen een diverse verzameling aan beelden. Ik zie een foto van een geboetseerd hoofd op een spons, een inkttekening met collage details, twee foto’s en een pentekening op lijntjes papier. Gebruik je altijd veel verschillende technieken? Lees het hele interview op: Metropolis M

Testtuin met publiek: Garage Café

REVIEW
Door: Lotte van Geijn
19.01.2018
 



Na het afstuderen aan een kunstopleiding is het lastig dat de verbindende factor; de academie wegvalt. Het atelier en het dagelijkse netwerk is niet meer vanzelfsprekend. Je wordt gewaarschuwd voor het zogenaamde zwarte gat, maar er wordt eigenlijk weinig ingesprongen om het te verlichten. Zo ontstond er ongeveer anderhalf jaar geleden het idee om een pop-up avond te organiseren. Een plek om elkaar weer te ontmoeten en van gedachtes te wisselen. In samenwerking met de Willem de Kooning Academie en het CBK Rotterdam werd de eerste editie van Garage Café mogelijk gemaakt in de ontvangsthal van Garage Rotterdam eind september 2016.

Nu, vijf edities later, zit ik in Café #6. Het is gezellig druk en het publiek is een opvallende mix van jong en oud en alles daartussenin. Garage Café is uitgegroeid tot meer dan een ontmoetingsplek voor oud-studenten. Lees verder op: Metropolis M 


Wouter Venema - ​Voorbij de façade

REVIEW
Door: Lotte van Geijn
16.01.2018



In de ruimte hangen plattegronden waarop het lastig navigeren is. We proberen onze positie te bepalen, maar eigenlijk is het onmogelijk precies te weten waar we zijn (en vooral ook wie we zijn). Afgelopen weekend opende de tentoonstelling Façade van Wouter Venema bij P//////AKT in Amsterdam.

Met potlood op de muur heeft kunstenaar Wouter Venema de anekdote ‘Double Landscape’ geschreven. Het eindigt ongeveer zo; op een avond komt hij thuis met een aantal tweedehands atlassen. Omdat hij nergens plek ziet om ze neer te leggen legt hij ze eventjes op het terrarium van zijn iguana (een leguaanachtige) Roca. Hij vergeet ze weg te halen en de volgende ochtend is Roca dood. Het diertje heeft de atlassen weten te bemachtigen en een aantal pagina’s opgegeten. De anekdote sluit Venema af met de opmerking: (…) ‘I could not stop picturing what the lump of his stomach must have looked like.’ Lees verder op: Metropolis M 


De parodie en de werkelijkheid

INTERVIEW
Door: Lotte van Geijn en George Vermij
12.01.2018
 



Als je de pers en bezoekcijfers moet geloven is Ruben Östlunds kunstwereldsatire The Square (2017) goed ontvangen bij het grote publiek. De film over een sullige Deense curator van een prestigieus Zweeds museum voor moderne en hedendaagse kunst geeft een weinig rooskleurig beeld van de kunstscene. Gaat het hier alleen om leedvermaak of is de parodie vooral stigmatiserend? George Vermij en Lotte van Geijn gaan in gesprek over deze film.

Lees ons gesprek over de film op: Tubelight 

Capaciteiten en curiositeiten 

ABOUT 
Door: Lotte van Geijn
01.12.2017 


“Een balkon van natuursteen in een zuidelijke stad. De vorm volgt de functie. De balustrade is een reeks van pilaren: restruimte, zuil, restruimte, zuil, etc. Uit het harde materiaal groeit alsof uit het niets een groen plant. De vettige strengels vallen over elkaar heen alsof ze zo zijn gedrapeerd. De zwaartekracht is aan hun zijde. Het is natuurlijk ornament. Immer heeft het ornament een syntactische relatie tot het object dat het siert. Evenals het collier dat gedragen wordt op de borst en om de hals. De logica van de opbouw is onderworpen aan het lichaam en de zwaartekracht. Heerkens colliers zijn uitgebalanceerde assemblages opzoek naar de perfecte evenwicht tussen het beheerste en het toevallige.”



-detail uit de tekst over de colliers van ontwerper Ineke Heerkens ‘Ornamental Hey Hey Heys’ 14.01.18 t/m 21.03.18 galerie Marzee, Nijmegen.

This Art Fair 2017

REVIEW
Door: Lotte van Geijn
25.12.2017

- flirten op de beursvloer


Het begint een traditie te worden: tussen kerst en oud en nieuw de kunstbeurs This Art Fair bezoeken. Het is alweer de vijfde editie die gehouden wordt in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Sinds 2015 heeft de beurs een nieuwe naam gekregen. This Art Fair was Art in Redlight en onder leiding van Simone Swilders werden er negen edities georganiseerd in de Oude Kerk. Sinds 2015 is het stokje overgedragen aan de huidige beursdirecteur Mette Samkalden. Er is voor een nieuwe naam gekozen, omdat het lastig bleek om fondsen en zelfs galeries aan je te binden met een naam die refereert aan de rosse buurt. Het is preuts, maar waar. Het oorspronkelijke sympathieke uitgangspunt is hetzelfde gebleven. Een jaarlijks kunstevenement organiseren dat vooral ook laagdrempelig is voor nog niet gevestigd talent in galerieland. Lees verder op: Metropolis M

Micro Art Initiatives #13: at7

REVIEW
Door: Lotte van Geijn
28.11.2017

See you at7! 


In de serie gewijd aan Micro Art Initiatives doorkruist Lotte van Geijn het land om op bezoek te gaan bij diverse kunstenaarsinitiatieven. Deze keer brengt ze een bezoek aan at7, dat huisvest in broedplaats LELY te Amsterdam.


Uiteindelijk beland ik aan de keukentafel. Er wordt een grote percolator koffie op tafel gezet en de kopjes worden doorgeschoven. We spreken over de voor- en nadelen om als kunstenaar te wonen en werken op dezelfde plek. Tegenstrijdige gevoelens worden erdoor versterkt. Aan de ene kant het gevoel twenty-four seven bezig te zijn en aan de andere kant altijd te denken nooit genoeg te doen. Het is een typerend dilemma in de kunstpraktijk anno 2017, waarin werk en privé-leven steeds meer in elkaar overlopen. In de gang op de eerste verdieping staat de gezamenlijke eettafel. Verderop is een gedeelde keuken en het washok. Ik ben in broedplaats LELY, opgezet door stichting Urban Resort, in een oud schoolgebouw. Het herkenbare gele en blauwe linoleum ligt nog op de vloeren. Op de eerste verdieping is de woongroep van artist-run space at7 gehuisvest. Daar wonen en werken de acht initiatiefnemers nu samen. Op de begane grond hebben ze een extra lokaal kunnen huren en omgetoverd tot projectruimte. Zo zijn ze de buren van De Appel arts centre geworden, dat sinds kort ook in deze broedplaats hun nieuwe onderkomen heeft gevonden. Lees verder op: Metropolis M 



Micro Art Initiatives #12: Studio Omstand
Door: Lotte van Geijn
09.11.2017

Pionieren in het toekomstige kunst-kwartier


In de serie gewijd aan Micro Art Initiatives doorkruist Lotte van Geijn het land om op bezoek te gaan bij diverse kunstenaarsinitiatieven. Deze keer brengt ze een bezoek aan Studio Omstand in Arnhem.


Het glazen huisje had kunstenaar Rob Groot Zevert nog als bouwpakket liggen. Uiteindelijk kreeg hij toestemming om de kas neer te zetten. Het is een echte blikvanger in de wijk, en daardoor een handig herkenningspunt om de andere drie ietwat verscholen expositieruimtes van Studio Omstand te vinden. Groot Zevert, die eerder betrokken was bij kunstenaarsinitiatieven als G.A.N.G. en Woeste Gronden (nu bekend als Code Rood), was op zoek naar een een nieuwe locatie om een nieuw initiatief op te zetten. Hij benaderde de woningbouwvereniging die het toenmalige energieterrein in Arnhem-Noord in beheer heeft, zij wilden er namelijk een kunst-kwartier van te maken, vergelijkbaar met het mode-kwartier in Arnhem dat zij eerder voor hun rekening namen. Studio Omstand vond zijn plek. Lees verder op: Metropolis M 



verslag discussie: hoe houdbaar zijn koloniale monumenten?
Lotte van Geijn
24.10.2017


Hoe gaan we om met monumenten die het koloniale verleden representeren?

Gespreksleider van de discussie historicus Wim Manuhutu geeft het laatste woord aan curator en directeur van de Oude Kerk Jacqueline Grandjean.
De gemeenschappelijke grond is gesymboliseerd in het woord kerkop, het Indonesische woord voor kerkhof. Het gedeelde verleden is terug te vinden in de taal, maar ook in monumenten en gebouwen. De Oude Kerk is een kerkhof, we zitten letterlijk op de grote grafstenen van de VOC-vaarders.
Grandjean nodigde gericht mensen uit voor deze middag, maar kreeg ook kritiek. Waarom deze discussie voeren op een plek als de Oude kerk; dat is ongepast. Het is de collectieve herinnering aan de glorie, de hang naar alles te behouden zoals het was, het protectionisme van de eigen geschiedenis die hardnekkig is. Maar wat betekent ‘eigen’ eigenlijk?

De discussiemiddag is nadrukkelijk geen randprogrammering, maar een belangrijke functie die een hedendaags museum als de Oude kerk ook heeft.
Het bieden van ruimte voor open discussie en conversatie, het uitwisselen van gedachtes aangewakkerd door de fijngevoeligheid van kunstenaars.

Want het zijn kunstenaars die de vragen stellen om ons uit te nodigen met nieuwe ogen naar de dingen te kijken en andere richtlijnen bieden. Lees verder op: Oude Kerk 


Beyond the Story
An Encounter with Anton Reijnders
Lotte van Geijn
06.07.2017

 Na een zeer bijzondere ontmoeting met keramist Anton Reijnders schreef ik het essay 'Beyond the story' ('Voorbij het verhaal') over Reijnders werkwijze; levenswijze. De installatie Descartes' Error II (2017) was te zien op de Canadian Craft Biennia 2017. Het essay is verschenen in de catalogus.  

Along the back side of Anton Reijnders’ studio, the Binnendieze river is flowing. While watching through the window, I witness calm water and the sunshine sparkling on the dark surface. Water has been flowing since the middle-ages through the old town of  ‘s-Hertogenbosch.

I am meeting Anton Reijnders in his studio/house. On his terrace, nestled between old walls and in the middle of the old town, one can experience serenity. As Reijnders hands me a book by the Portuguese / American neuroscientist, Antonio Damasio, I see several yellow post-its sticking out of the pages. These are reminders that guide him back to intriguing and/or puzzling passages. For Reijnders, reading a book is flowing process in which not all has to be understood at once. (…) 


Micro Art Initiatives #11: Op de valreep op bezoek bij Das Spectrum in Utrecht Overvecht
Door: Lotte van Geijn
13.09.2017


In de serie gewijd aan Micro Art Initiatives doorkruist Lotte van Geijn het land om op bezoek te gaan bij diverse kunstenaarsinitiatieven. Deze keer brengt ze een bezoek aan Das Spectrum.


Wanden zijn half afgebroken, schilderijen staan in stapels tegen de muur, dozen met potten verf en kwasten staan in het midden van de ateliers opgestapeld naast archiefkasten. Een enkeling is nog niet begonnen met inpakken en ik krijg een indruk van hoe fijn het werken hier geweest moet zijn. Ik bezoek Das Spectrum, een kunstenaarsinitiatief dat de afgelopen zeven jaar in een kantoorpand in de wijk Overvecht in Utrecht heeft huisgehouden. Das Spectrum bood atelierruimte aan ongeveer zestien kunstenaars en is daarnaast een kunstenaarsinitiatief dat exposities en een publieksprogramma organiseert. Lees verder op: Metropolis M 

KLEI Keramiek Magazine column #17
Freerk Wilbers’ fountain 
Lotte van Geijn
01.09.2017


In de verte zie en hoor ik vrolijk water kletteren. Het is een aantrekkelijk geluid dat mij naar het werk toe lokt. Ik ben op de eindexamententoonstelling van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Als ik door de deuropening naar binnen stap sta ik voor een grote binnenvijver. Het water is net gestopt en de objecten druppelen na, groter wordende kringels achterlatend in het pikzwarte water. Fountain (2017) is een afstudeerwerk van kunstenaar Freerk Wilbers. Maar dit is geen gewone fontein. Sokkeltjes van vierkant pvc en kleine houten constructies houden stukken dik tuinslang omhoog dat er overheen hangt of losjes opgerold erop liggen. Maar de tuinslangen zijn lek!  En via kleine gaatjes links en rechts spuit het water vrolijk alle richtingen op. (…)


Modern Glas Magazine Fjoezzz #3 2017
'Jan Wolkers: een stroomend stuk natuur' p. 58
Door: Lotte van Geijn
01.09.2017

 Het is dit jaar tien jaar geleden dat Jan Wolkers overleed. Wolkers werd bekend als schrijver door de taboedoorbrekende boeken die hij schreef in de jaren '60, '70 en '80. Zijn boek Turks fruit werd een bestseller en de verfilming ervan in 1972 door Paul Verhoeven is een Nederlandse filmklassieker geworden. Toch wilde Wolkers vooral herinnerd worden als kunstenaar. Hij voelde zich in de eerste plaats beeldhouwer. Maar wat mij ook vooral te binnen schiet is de natuurmens Wolkers. (...) Lees verder in het magazine Fjoezzz





Micro Art Initiative #10: Het varende Atlas Initiatief
Door: Lotte van Geijn
22.08.2017


Het Haveneiland in Breda is een braakliggend terrein niet ver van het station. Sinds enkele jaren heeft de gemeente het gebied vrijgegeven aan kunstenaars en creatieve ondernemers. Op SKEK zijn allerlei zelfgebouwde ateliers, werkplaatsen en winkeltjes verrezen. Aan het water verderop ligt PIER 15, een skatepark, en daarachter is een heus stadsstrand te vinden. Daar aan de kade ligt Atlas. Het schip dat Laura Schippers en Stijn de Geus in 2015 aankochten in Hamburg.


Lees verder op: Metropolis M 

Metropolis M no. 4 & EINDEXAMENS 2017
ONTMOETING, LICHT IN HET LICHT, HET VERHAAL VAN DE ANDER
Door: Lotte van Geijn
18.08.2017


Drie interviews:
ONTMOETING met Alysa D'Elia over haar 'plu-outfit', HET LICHT IN HET LICHT met Linda Zegers en HET VERHAAL VAN DE ANDER in gesprek met filmmaker Myrna van Oosterhout over haar prachtige film 'Vasgevang in Circels'.








Eindredactie: Sanneke Huisman
Vormgeving: Remco van Bladel, Beau Bertens en Rudi van Delden


Micro Art Initiatives #9: A Happy Family Den Haag is ‘los-vast’
Door: Lotte van Geijn
28.07.2017

Ik heb afgesproken met kunstenaar en illustrator Marilou Klapwijk van A Happy Family op het station van Den Haag. Ik kijk rond of ik ergens een vrouw zie aanrijden op een skateboard. We hebben elkaar nog nooit ontmoet en aan het einde van onze mailwisseling om af te spreken, schreef Klapwijk: Ps. Waarschijnlijk ben ik op een skateboard. Vandaar dat een vrouw op hoge hakken die ook op de afgesproken plek staat te wachten hoogstwaarschijnlijk niet Klapwijk zal zijn. Als we elkaar gevonden hebben (Klapwijk inderdaad met skateboard), duiken we in de buurt een café in.

Klapwijk vormt samen met ontwerper Jelle Kos en organisator en producent Marjolein van Heiningen de harde kern van A Happy Family. Ze kijkt een beetje zuur bij de term ‘harde kern’, maar er ligt geen betere omschrijving voor de hand. In totaal zijn ze met zo’n dertig leden. A Happy Family is een groep ‘los-vast’, zoals Klapwijk het omschrijft. Het is geen collectief, ook geen artist-run-space, de groep laat zich nog het beste vangen door het woord ‘netwerk’. Een netwerk van creatievelingen die deels in Rotterdam, deels in Den Haag wonen en er is zelfs een lid uit Zwitserland. Ze staan altijd open voor nieuwe leden; de klik is het belangrijkste. Het is een bont gezelschap van kunstenaars, ontwerpers en muzikanten. Lees verder op: Metropolis M


Graduation Shows 2017: Master Education in Arts Piet Zwart Institute - Hoe anders te handelen?
Door: Lotte van Geijn
23.07.2017



Hoe anders te handelen? is de centrale vraag die gesteld wordt in de afstudeerpresentatie van de Master Education in Arts aan het Piet Zwart Institute Rotterdam, dat dit jaar gepresenteerd wordt in kunstinstelling TENT. De master biedt ruimte aan een diverse groep van kunstenaars, designers en theoretici die geïnteresseerd zijn in de rol van educatie binnen de (kunst)wereld. In de master wordt onderzocht wat de positie van kunst en design is in onze huidige maatschappij, maar ook wat kunst kan betekenen in de ontwikkeling van individuen, tot het kritisch bevragen van onze huidige op prestatiegerichte cultuur. Vanuit hun praktijk als fotograaf, etnoloog of kunstenaar reflecteren de studenten op de huidige samenleving en vragen ze zich terecht af: Hoe anders te handelen? Met als leidraad de positie van het onderwijs. Lees verder op: Metropolis M 

Micro Art Initiatives #8: Atelier014, meer dan een expositie-ruimte
Door: Lotte van Geijn
29.06.2017


Aan een zijstraat van de Voorstraat in Utrecht ligt de Hardebollenstraat. Er zijn grappige kleine winkeltjes en studiootjes gevestigd. ‘Er is nu in eerste instantie op anti-kraak basis plaats gemaakt voor kleine creatieve ondernemingen zoals een radiostation, een skateshop en een designer’, vertelt Dina Ziad. Vanaf juli vorig jaar is zij hier samen met kunstenaars Eva Geutjes en Lisanne Ruim de expositieruimte Atelier014 gestart. Nadat zij afstudeerden aan de HKU in 2015 ontstond er de behoefte om een plek te creëren in Utrecht. ‘Veel kunstenaars vertrekken na hun studie uit de stad naar bijvoorbeeld Rotterdam, omdat daar meer gebeurt en dat vinden wij erg jammer.’ Lees verder op: Metropolis M 



Studio-estafette #15: Anan Striker
Door: Lotte van Geijn
31.05.2017     


‘Blijf maar half uurtje zo staan, Anan!’ Ik hoor een lach, maar zie alleen de twee handen van Anan Striker die een groot doek omhooghoudt. Als hij het een beetje laat zakken, steekt zijn hoofd grappig boven het werk uit. Hij kijkt van bovenaf naar beneden op zijn schilderij. Ik zie verhalende elementen, die met eigenwijze vlotte toets, doeltreffend op het doek zijn aangebracht.

Een kat kijkt de toeschouwer kat-uit-de-boom-kijkerig aan, op de achterkant van een spieraam is een portret van een man te zien, een vrouwenbeen steekt sierlijk de lucht in; ze houdt sensueel een sigaret tussen haar tenen, herkenbare elementen als een houten plank en een hoed lijken te zweven in de ruimte, een hoop stront met peuken ontsiert de voorstelling. Twee kruisende stokken denk ik te herkennen als jalons, maar Striker corrigeert mij, het zijn paaltjes waarmee je een doeltje kan maken tijdens de voetbaltraining. Lees verder op: Metropolis M 


Micro Art Initiatives #7: Gastvrije ontvangst bij Peach, Rotterdam 
Door: Lotte van Geijn
02.05.2017



Peach; de perzik is een vrucht met een zacht fluwelen huid, een intense smaak en zijn emoticon is ondeugend en sexy. ‘Peach’ is de bijnaam voor een vriend, vertelt Ghislain Amar wanneer ik aan zijn keukentafel zit en hij mij een appel heeft aangeboden waarvan het sap nu langs mijn kin loopt. Eerder die middag wandel ik de Grondherendijk op in Rotterdam-Zuid. Er is op het eerste gezicht niet zoveel te zien. De voordeur staat open en een jongeman is met een stoffer en blik een doodnormaal uitziend trappenhuis aan het vegen. Als hij opkijkt, groet hij mij hartelijk en nodigt mij uit binnen te komen. Lees verder op: Metropolis M 


De wild groeiende vingerschelpen van Ineke Heerkens 
(column #15) 

mijn column verschijnt twee-maandelijks in het KLEI keramiek magazine


Studio-estafette #14: Maarten Nico
Door: Lotte van Geijn
24.04.2017

Elke paar weken bezoekt Lotte van Geijn een kunstenaar die vervolgens bepaalt naar wie het volgende atelierbezoek gaat. Vandaag een bezoek aan de studio van Maarten Nico in het Cruquiusgebied in Amsterdam-Oost.


'Socrates weigerde zijn woorden terug te nemen en koos voor de gifbeker. Zou onze generatie nog sterven voor de kunst?' Maarten Nico kijkt me met een moeilijk gezicht aan, maar geeft geen antwoord. Spartaans leeft hij in mijn ogen wel. Deels het romantische beeld van de kunstenaar op zijn zolderkamer, maar dan juist niet eenzaam. Maarten Nico heeft een klein atelier in het grotere complex KRUX in het Cruquiusgebied in Amsterdam-Oost, waar hij ook woont. 
Lees verder op: Metropolis M 



Micro Artist Initiatives #6 EXBunker Utrecht
Door: Lotte van Geijn
14.04.2017
 


‘De hond mag ook wel mee naar binnen!’ Blij verrast kijkt de man op die als enige buiten is blijven staan omdat hij een hondje aan de lijn heeft. Al snuffelend loopt de hond voor de man uit de bunker in. Er komen een paar mensen de bunker weer uit en vragen of de tentoonstelling nog in opbouw is. ‘Nee,’ zegt kunstenaar Stefan Cammeraat die zelf aanwezig is. Vlot springt hij op en begeleidt het groepje opnieuw de expositie in. Lees verder op: Metropolis M 



Micro Art Initiatives #5: Zoete Broodjes in Amsterdam-West
Door: Lotte van Geijn
24.03.2017

Iedereen kent de Witte de Withstraat in Rotterdam. In de jaren zeventig had de straat een slechte reputatie vanwege de vele louche cafés en gokhuizen, maar in de jaren negentig onderging de straat een metamorfose, toen er werd besloten om het de kunststraat van Rotterdam te maken. Met de kunstinstellingen en galeries die er nu gevestigd zijn, is dat goed gelukt. Ik ben in de Witte de Withstraat, maar dit keer niet in Rotterdam, maar in Amsterdam-West. Sinds 2011 zit hier kunstenaarsinitiatief Zoete-Broodjes in een hoekpand met aan twee kanten een grote etalageruit. Lees verder op: Metropolis M 


Micro Art Initiatives #4 circa…dit - Arnhem
Door: Lotte van Geijn
13.03.2017
 

 ‘Een vrouw is het omgekeerde van een schelp: hard van binnen en zacht van buiten.’ Ik sta te praten met performancekunstenaar Mireille Tap, we staan naast haar zen-tuintje zoals ze het liefkozend noemt, what the shells tell us (performance) (2017). Op grond ligt een eiland van wit zand waarin schelpen en steentjes liggen. Eén binnenruimte is leeg gelaten. Aan twee touwtjes uit het plafond hangt een parmantig roze serveerstersschortje. Lees verder op: Metropolis M 


Studio-estafette # 13: Frank en Michiel 
Door: Lotte van Geijn
03.03.2017

Elke paar weken bezoekt Lotte van Geijn een kunstenaar die vervolgens bepaalt naar wie het volgende atelierbezoek gaat. Vandaag een bezoek aan de studio van Frank en Michiel in Arnhem.



‘Jullie studio-estafette op Metropolis M is eigenlijk als de playercam van het NOS sportjournaal!’, zegt Michiel vrolijk. Ik kijk hem waarschijnlijk een beetje verbaasd aan, want ik kan het woord niet meteen plaatsen. De playercam blijkt een vergelijkbaar principe te hebben als onze reeks en als ik op internet zoek zie ik een filmpje van voetballer Kees Luyckx die ons met een handcameraatje rondleidt door zijn leven in Denemarken. Daarna zal hij de camera doorgeven aan een door hem gekozen speler. ‘Dus wij bepalen wie de volgende kunstenaar zal zijn in de estafette? Dus dat kan ook iemand zijn die we helemaal niet goed vinden?’, grapt Frank. Lees verder op: Metropolis M


Rongwrong - All Heal (Valerian) – voorbij de onschuld van de tuin
Door: Lotte van Geijn
02.03.2017

Een ontroerend eerbetoon aan Derek Jarmans Blue.


Onder de trap van projectruimte rongwrong is een intieme plek. Op het donderblauwe tapijt liggen een kussen en achterin kun je even gaan zitten op de paar traptreden die de suggestie wekken naar een achtertuin te leiden, die overigens niet te zien is door de geblindeerde ramen. Een slak kruipt langzaam een terracotta vaas in waar het mos op groeit; de wind waait opeens fel door de bomen; een bijna volle maan staat helder aan de hemel. Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) zoomt in op een perfecte margriet en een jong kropje sla dat net boven de grond komt, een dode vlieg wordt door twee mieren onderzocht. The Garden (2014) neemt je mee op een cyclische reis van een jaar, de courgettebloem bloeit uit, de schoonheid van een verlepte bloem. Het is een aangename rem op het stadse leven, maar ook een beetje clichématige benadering van vergankelijkheid. De tuin blijkt een dankbare metafoor in de expositie All Heal (Valerian). Lees verder op: Metropolis M


The Noise of Being, Sonic Acts Festival 2017
Door: Lotte van Geijn
06.02.2017     

Wat betekent het mens te zijn? Het thema van de zeventiende editie van het tweejaarlijkse Sonic Acts Festival is breed en wordt op de website weinig opbeurend gepresenteerd: ‘While navigating the meshes that grow ever more complex, how can we deal with the noise that surrounds us?’ Gaat de techniek ons helpen of het leven alleen maar verder compliceren? ‘By envisioning fantastic and horrific narratives of an uncanny world with alternative modes of existence, the exhibition offers different strategies for understanding the noise of being.’



Enigszins op mijn hoede bezoek ik de geluidsinstallatie van Jana Winderen Spring Bloom in the Marginal Ice Zone (2017) in het Muziekgebouw aan het IJ. In de afgelopen drie jaar heeft Winderen meegewerkt aan het door Sonic Acts in samenwerking met enkele partners geïnitieerde project Dark Ecology. Nu we er steeds meer achter komen welke invloed de mens op het ecosysteem van de wereld heeft is het hoog tijd om het concept nature opnieuw te herdefiniëren. Winderen doet op haar manier onderzoek door middel van audio-opnames rond, op en in zee, van het warme Caribische water tot onder de zes meter dikke ijslaag op de Noordpool. Ze maakt daarbij gebruik van haar brede achtergrond, ze heeft wiskunde, chemie, vis-ecologie en kunst gestudeerd. Lees verder op: Metropolis M 



Micro Art Initiatives #3 Rib Rotterdam,
in gesprek met Maziar Afrassiabi
Door: Lotte van Geijn
30.01.2017


Micro noemen we ze liefkozend, de kleine kunstinitiatieven in deze reeks artikelen. Maar hun betekenis valt niet te onderschatten. Gevestigd in de haarvaten van de maatschappij, zijn ze van groter belang voor de toekomst van de kunst dan menig groot museum. Vandaag een portret van Rib in Rotterdam.

Uit de rib van Adam werd Eva geschapen, toch is dit niet de inspiratie voor de naam van het nieuwe initiatief dat ik bezoek. Rib ligt in het zuiden van Rotterdam in de wijk Charlois die tot 2014 nog een aparte deelgemeente van Rotterdam was. Het is een buurt met een eigen identiteit. Het is een flink eind met de bus, maar laat dat je zeker niet afschrikken, het is zeer de moeite waard. Lees verder op: Metropolis M 

Knipoog naar de tijd
Door: Lotte van Geijn
26.01.2017


Lotte van Geijn bezocht Reclining Nude with a Man Playing the Guitar van Marijn van Kreij in de Hermitage. Een expositie waarin het origineel en de kopie in elkaar overvloeien tot een tijdloos, cyclisch geheel.


PLAY staat er op een wit stickertje dat kunstenaar Marijn van Kreij met een zwarte stift in hoofdletters erop heeft geschreven. Ik druk het knopje van de platenspeler in en de arm draait automatisch naar het midden. Als de naald de flexidisc raakt begint de muziek. Lees verder op: SSBA-Salon 


Studio-estafette # 12: Matthias Schaareman
Door: Lotte van Geijn
12.01.2017


Elke paar weken bezoeken we een atelier van een kunstenaar. Niet wij, de redactie, maar de kunstenaar van het laatste bezoek bepaalt bij wie we langsgaan. Timo Van Grinsven leidde ons naar de studio van Matthias Schaareman in Arnhem.

‘Ga maar eens op iemand zijn tenen staan!’

Op een heuvelachtig terrein met kale hoge beukenbomen ontmoet ik kunstenaar Matthias Schaareman. Hij is een lange verschijning. Zij aan zij lopen we naar zijn nieuwe studio hier in Arnhem. Dit is een voormalig complex waar ‘alles dat een stekker heeft’ werd getest. Schaaremans vader woonde hier vroeger in de buurt en hoorde regelmatig harde knallen. Ik zie in gedachte een koelkast uit elkaar springen en een broodrooster door de lucht vliegen. Maar in het pand waar Schaareman zijn atelier heeft samen met nog een stel andere makers ligt keurig blauw tapijt in de gangen.


Als ik zijn bescheiden studio binnen kom ben ik blij verrast. Lees verder op:Metropolis M 



Daan Roukens - We Are All In This Together (column #13) 
Door: Lotte van Geijn
02.01.2016


Triomfantelijk steekt Daan Roukens zijn wijsvinger in de lucht. Ik kijk hem verrast en verbaast aan. Dan legt hij mij uit dat hij zijn vinger in het luchtgat onderin de sculptuur stak en zo in zijn geheel onderdompelde in een grote bak met glazuur. In één keer de hele vorm door de dikke vloeibare emulsie. 

Mijn column Lotte's Blikvanger verschijnt twee-maandelijks in het KLEI Keramiek Magazine 

Jan Rosseel: Back-up
Door: Lotte van Geijn
27.12.2016


In een langlopend project onderzoekt Jan Rosseel de werking van het geheugen in samenspel met de overvloed aan beelden in de media.
Tijdens zijn studie tot documentair fotograaf aan de KABK in De Haag werd zijn werk vaak omschreven als 'te journalistiek'. Toen hij daarop besloot op fotojournalistiek en visuele storytelling te studeren in Denemarken werd hij daar weer 'te artistiek' gevonden.

Het is precies op dit raakvlak dat Rosseel zijn inhoudelijke kracht heeft gevonden. De Brakke Grond in Amsterdam toont nu het eerste deel van zijn drieluik solotentoonstellingen die de aankomende anderhalf jaar daarna te zien zal zijn in Gent en Den Haag. In zijn onderzoek naar de werking van ons collectief geheugen en de rol van beeld daarbinnen reageert Rosseel op hedendaagse ontwikkelingen. Lees verder op: Metropolis M 


Annemarie Vink @This Art Fair 
Beurs van Berlage – 27 t/m 30 december 2016

Tekst: Lotte van Geijn
14.12.2016


The keepsakes
Annemarie Vink is an observer. It seems she prefers to record a situation then participating in it. By focussing on day-to-day habits she reveals its beauty. The youngster is looking over his newspaper... Lees verder op: ThisArt Fair 2016


Micro Art Initiatives #2: Locatie Z Den Haag
11.12.2016
Door: Lotte van Geijn


Locatie Z is een initiatief in Den Haag dat sinds 2009 bestaat en onlangs heropende op een nieuwe locatie. Het bestaat uit tien kunstenaars die door heel Nederland hebben gestudeerd, maar elkaar hier in Den Haag hebben gevonden. Ze hebben hier hun atelierruimtes en organiseren er avonden met kunstenaars, wetenschappers en musici en tijdelijke tentoonstellingen. Eén van de tien kunstenaars is Matthias König en hij toont nu op deze avond in december de uitkomst van zijn project A road trip through Fr¥$lâN-N-N…n in one month, die hij organiseerde in het kader van een residency bij een ander initiatief, VHDG uit Leeuwarden.

Achttien uur deed audiovisueel kunstenaar Matthias König erover om van Leeuwarden naar Locatie Z in Den Haag te rijden. Niet met de fiets of een brommertje, maar met een oude SRV-wagen. En niet zomaar een SRV-wagen: deze voormalige rijdende supermarkt is omgetoverd tot reizend atelier. Lees verder op: Metropolis M

2 x Amie Dicke
30.11.2016
Door: Lotte van Geijn

 Amie Dicke exposeert op twee plaatsen in Amsterdam, bij Looiersgracht 60 nieuw werk en bij Castrum Peregrini de resultaten van haar langdurige residency in het huis/atelier van Gisèle van Waterschoot van der Gracht.

Do not touch I am sorting Important Souvnirs

Met een groepje mensen beklim ik de steile Amsterdamse grachtenhuis trap totdat we in de bovenwoning aankomen en een andere wereld betreden. De zware oranje gordijnen, het oude behang, de boekenkasten vol boeken, persoonlijke foto’s, wandelstokken, beeldjes, vaasjes en een schrijftafel nog zo intact ingericht alsof hier zo iemand kan aanschuiven om een brief schrijven, geven je het vreemde gevoel bij iemand op bezoek te zijn die niet thuis is.

Kunstenaar Amie Dicke beaamt dat.. Lees verder op: Metropolis M

Big Art is vermakelijk, maar ook een gemiste kans
20.11.2016
Door: Lotte van Geijn

Afgelopen vrijdag opende een kunstbeurs met supergrote kunstwerken in de voormalige Diamantbeurs aan het Weesperplein in Amsterdam.

(…)
Omdat 2018 nog erg ver weg klinkt nam betrokken curator Anne van der Zwaag een jaar geleden het initiatief om een expositie te organiseren in het nog onaffe gebouw. Dit idee groeide uit tot Big Art, een beurs waarin galeriehouders extra grote kunstwerken inbrengen. De manifestatie duurt dik een week duurt en ging afgelopen vrijdagavond open. Als ik de enorme lege etages bekijk begrijp ik de gedachte een show te maken voor XL kunstwerken, toch vertilt Big Art zich aan dit minimale concept, maar dat maakt de tentoonstelling niet minder vermakelijk. De kwaliteit van de werken schommelt van zeer interessant naar een enkele diep vriespunt. Lees verder op: Metropolis M


The Micro Art Initiative #1
Studio 47 Amsterdam
Door: Lotte van Geijn
11.11.2016 |


The Micro Art Initiative, we gebruiken de term met een knipoog in deze serie over de kleinste en daarom ook vaak meest avontuurlijke kunstinitiatieven die in Nederland te vinden zijn. Een eigenschap van het micro kunstinitiatief is dat het zich vaak ondergronds bevindt, snel beweegt, van locatie naar locatie, en allerlei gedaantes aanneemt. Doorgaans bestaat het maar kort en is de plattegrond die ons ernaartoe leidt de volgende ochtend alweer verouderd. Wie zijn de mensen die de vruchtbare bodem creëren voor het uitvoeren van ideeën buiten de gevestigde orde van de kunst? Lotte van Geijn neemt je mee op een zoektocht naar de plekken waar de toekomst vorm krijgt. Op zoek naar het je-had-erbij-moeten-zijn gevoel.

Aflevering #1: Studio 47 Amsterdam

De grote deur aan de Klovenierswal 47 in Amsterdam staat op een kier, een blok hout houdt hem open. Als ik binnen kom betreed ik een statige hal met marmer aan de muren. Aan mijn rechterhand staat een deur open en het geluid lokt mij de donkere ruimte in. Het licht van de straatlantarens valt naar binnen. Ik onderscheid een muzieksetup met een synthesizer en een opengeklapte laptop en in de hoek wordt een video geprojecteerd. Lees verder op: Metropolis M


Marinus Boezem in de Oude Kerk
Auteur: Lotte van Geijn
10.11.2016


Kunstenaar Marinus Boezem stond al een tijdje op het verlanglijstje van de directeur van de Oude Kerk, Jacqueline Grandjean. In 2014 ontmoette zij hem in zijn atelier in Middelburg en spraken ze over zijn fascinatie voor de gotiek. Twee jaar later is er dan eindelijk zijn tentoonstelling.

De Oude Kerk is het oudst bewaard gebleven gebouw van Amsterdam. Meer dan zevenhonderd jaar geleden werd de eerste houten kapel gebouwd op de huidige plek die zich nu midden in het Wallengebied bevindt. De kerk wordt gerekend tot de Hollandse gotiek en heeft het grootste Middeleeuwse houten tongewelven-plafond van Europa. Nu is de Oude Kerk een expositieruimte. Lees verder op: We Are Public

Marte Haverkamp @This Art Fair 
Beurs van Berlage – 27 t/m 30 december 2016

Tekst: Lotte van Geijn
02.11.2016




Within the last few years Marte Haverkamp (1983) has mastered the art of collage making. The only thing she needs is glue, paper and scissors – and the magic appears... Lees verder op: This Art Fair 2016



Van hedendaagse wichelroedes tot de spinnenwebachtige infosphere - de tentoonstelling WIFI, Connectivity and Digital Utopianism in Nieuwe Vide

Auteur: Lotte van Geijn
20.10.2016


Het is alweer vijfentwintig jaar geleden dat het internet voor het grote publiek toegankelijk werd. Met gemengde gevoelens kijk ik terug naar een interview uit 1995 waarin Sonja Barend aan Maurice de Hond vraagt: ‘Maar maakt het het leven nou léúker?’ De mogelijkheden om files op te lossen doormiddel van vergaderingen waarbij mensen zichtbaar op een scherm aanwezig zijn, zoals Maurice de Hond destijds het hedendaagse Skype omschreef klinkt nu aandoenlijk.

In een uitzending van het NOS- journaal uit 1996 spreekt presentator Joop van Zijl over internet als ‘blijvertje’. Het zijn understatements, achteraf gezien, op eenmoment dat de revolutie die het internet en moderne communicatiemiddelen hebben voorgebracht nog moeilijk voorstelbaar was.

Tegenwoordig reflecteren veel hedendaagse kunstenaars op de opvolgende technologische ontwikkelingen en de invloed die het heeft op ons menszijn. Naast dat ze een beeld geven van de utopie die het internet lijkt te zijn is kunst bij uitstek een plek om ook de kritische vragen te stellen over de keerzijde die het met zich mee brengt.

Nieuwe Vide in Haarlem brengt nu de tentoonstelling WIFI, Connectivity and Digital Utopianism die eens geen concrete antwoorden probeert te geven, maar een aantal inzichten en perspectieven biedt op dit eigenlijk veel te grote onderwerp. Lees verder op: Metropolis M


Opzoek naar digitale bevrediging

Auteur: Lotte van Geijn
06.09.2016


Het jaar van Jheronimus Bosch begon met Visioenen van een genie, de grote overzichtstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum van de precies vijfhonderd jaar geleden overleden schilder. Door een rel over de echtheid van twee schilderijen trok het Prado Museum in Madrid de uitleen van Verzoeking van de Heilige Antonius en de Keisnijding in. Ook Tuin der lusten, het topstuk en het meest bekende werk van Bosch, hangt in Madrid en miste in de tentoonstelling omdat het werk te kwetsbaar is om te vervoeren. Het Noordbrabants Museum ontwikkelde een digitale versie met audiotour van Tuin der lusten, maar het schilderij bleef een gemis.

Verassend beter is de aanpak van Museum of the Image (MOTI) in Breda. Zij nodigden verschillende kunstenaars uit om ieder een deel van het drieluik als uitgangspunt en inspiratie te nemen voor een hedendaagse versie van het werk. In de tentoonstelling Nieuwe Lusten gaan Persijn Broersen & Margit Lukács, Studio Smack, Eelco Brand en Floris Kaayk op hun eigen wijze om met het meesterwerk dat door de eeuwen heen al vele grootheden heeft geïnspireerd. Lees verder op: Tubelight 

De plant als persona
THE LIFE AND TIMES OF A. PALULU (EXPEDITION NO.2)

Auteur: Lotte van Geijn
30.06.2016


Deze keer bezoek ik geen tentoonstelling in een museum of galerie. Ook woon ik geen debat of lezing bij, maar ik ga mee op een wereldse expeditie. Een expeditie zou je kunnen omschrijven als een tocht naar een moeilijk bereikbaar gebied om wetenschappelijk onderzoek te doen. Toch ben ik niet eerst in een vliegtuig gestapt en ook heb ik niet een fysiek moeilijke onbegaanbare weg afgelegd, maar ik stap het ontvangsthalletje binnen van de Artis Bibliotheek waar de ontdekkingstocht zal beginnen. Lees verder op: Metropolis M 


Als de grond onder je voeten trilt
Gerrit Rietveld Academie - Graduation Show

Auteur: Lotte van Geijn
07.07.2016


Het is een intense periode, de maanden waarin je naar je eindexamenshow toewerkt. De laatste beslissingen over het werk, de spanning van de beoordeling, het opruimen van de studioruimtes en het inrichten van de tentoonstelling; het is een hele overgang. En dan is er de grote feestelijke opening. Ik kom de volgende ochtend langs, opvallend veel kunstenaars zijn zelf aanwezig en ik heb een paar boeiende gesprekken. Ik kan weinig wallen onder de ogen ontdekken, terwijl de vermoeidheid er toch echt zal zijn. De eindexamenshow duurt maar vijf dagen, als een bevroren moment tussen student-af zijn en de wijde (kunst)wereld die wacht. Lees verder: Metropolis M




I Hate you all welcome
RE: Graduation Show - MA Photography AKV/St.Joost Breda 

Auteur: Lotte van Geijn
07.07.2016


De afstudeertentoonstelling van de Master Photography AKV | St. Joost in de Melkweg Expo is ingeslagen als een bom. Kort van duur, maar met een grote impact. De groep van zes afstudeerders schuwt niet om voorbij het persoonlijke te gaan, maatschappelijk te reflecteren, en gaat zelfs een stap verder met een aantal krachtige statements. Wat ik erg verfrissend en relevant vond overkomen. Lees verder: Metropolis M




Love is a battlefield
U U & ME

Auteur: Lotte van Geijn
22.06.2016


Wij zijn relationele wezens, maar toch, je kent het wel, allebei druk met wellicht een goede baan, kinderen, feestjes en familiebezoekjes. Je lijkt wel langs elkaar heen te leven. Alleen op de rand van de vers op de mat gevallen ongelezen krant staat een klein krabbeltje. Iets over een boodschap of een afspraak, maar de drie kleine kruisjes, de kusjes onderaan, stellen je toch gerust. Hij/zij houdt nog van me.

Als ik de enorme ruimte van W139 binnenloop is het een verademing na het geweld van alle drukte, toeristen toeristen en nog meer toeristen overspoelen de binnenstad van Amsterdam. Ik kijk de ruimte in en lees van links naar rechts op de muur YOU AND ME. Het is het gezichtspunt van waaruit ik kijk dat ervoor zorgt dat ik de tekst als een kort statement kan lezen. Lees verder op:Metropolis M




Sarah van Sonsbeeck -Translating the standard gold bar (I only take risks I understand)

Auteur: Lotte van Geijn                                                            
26.05.2016


Sarah van Sonsbeeck mocht bij hoge uitzondering in de kluis van De Nederlandsche Bank, waar de nationale goudvoorraad ligt opgeslagen. Ze maakte er een tentoonstelling over die nu in de Kunstruimte van de bank te zien is.

De betonnen verhoging rondom het gebouw is ideaal voor het groepje skateborders. Kletterend vallen de borden neer op de harde ondergrond. In 1961 verrees het huidige gebouw van De Nederlandsche Bank op het Fredriksplein in Amsterdam, in een ontwerp van architect Marius Duintjer. Hugo Brand Corstius omschreef het ooit als een luciferdoosje waar later een wegwerpaansteker tegenaan is gezet. 'Dat gebouw van Duintjer is volkomen mislukt' Ik vind het wat ongenuanceerd gezegd. Lees verder op: Metropolis M




Territorial Drift

Auteur: Lotte van Geijn                    
29.04.2016


Yasmijn Jarram bracht in Garage Rotterdam zes wereldreizigers samen, die letterlijk graven naar verhalen op de vreemdste plekken op aarde. Garage Rotterdam presenteert zich niet alleen als plek voor kunstenaars om hun werk te tonen, maar nodigt ook opkomende curatoren uit. Met de tentoonstelling Territorial Drift start curator Yasmijn Jarram het anderhalf jaar durende programma waarin zij afwisselend met enkele andere curatoren presentaties zal maken. Lees verder op: Metropolis M





Op afstand
herman de vries in Jakarta en Amsterdam 

Auteur: Lotte van Geijn
12.04.2016


Na vijf jaar een reizend programma te hebben gemaakt is Framer Framed sinds mei 2014 neergestreken in een vaste presentatieruimte in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Framer Framed omschrijft zichzelf als een kritisch platform dat de rol van musea voor moderne kunst, volkenkundige musea en erfgoedinstellingen in een globaliserende samenleving ter discussie stelt en nieuwe strategieën van (re)presentatie onderzoekt. Lees verder op: Metropolis M




Digitale archeologie

Auteur: Lotte van Geijn
05.03 - 02.04.2016


reflect upon essay Digitale archeologie bij de solopresentatie van het kunstenaarsduo Kok&Deiman
The Signifier and the Petrified in MoMart -base for independent artists-

Als digitale archeologen gaan Tom Kok en Jan Willen Deiman te werk. Niet met een kwastje wordt het verleden voorzichtig blootgelegd, maar zorgvuldig onderzoeken Kok&Deiman het voorspelde. Een digitale bouwtechnische tekening is de belofte voor de perfecte toekomst. Alsof zij een hand door het tweedimensionale vlak van het beeldscherm hebben gestoken en de afzonderlijke arceringen naar zich toe hebben getrokken. (...) Lees verder op: MoMart 




Tegenreactie op hapklare antwoorden

Auteur: Lotte van Geijn
26.03.2016


Nieuwe Vide opende het jaarthema counterculture met de expo 'In search of Thomas Pynchon'. Wie is toch de man achter literaire meesterwerken Gravity's Rainbow en Inherent Vice? Lees verder op: Tubelight




Hazy Stories
belit sag & Giovanni Giaretta

Auteur: Lotte van Geijn
23.03.2016


Corridor Project Space is een nieuwe kunstruimte in Amsterdam, gewijd aan duopresentaties.
Ondanks dat de crisis en zijn bezuinigen een lustrum hebben bereikt is het einde nog niet in zicht. De kunstsector verkeert nog altijd in zwaar weer. Verscheidene instellingen met een rijke, waardevolle geschiedenis moeten hun deuren sluiten. Het is om moedeloos van te worden. Toch is een klein lichtpuntje aan de horizon. Jonge mensen die kansen zien en hun energie erachter zetten. Een mooi voorbeeld zijn Suzan Kalle en Suat Ögüt. Afgelopen najaar startte zij Corridor Project Space op. Lees verder op: Metropolis M




The Great Pottery Throw Down (column#8)

Auteur: Lotte van Geijn
07.03.2016


(...) In een interview verklapt presentatrice Martine Bijl dat ze niets heeft opgestoken van het programma Heel Holland bakt. ‘Persoonlijk vind ik het zonde van mijn tijd. Ik sta liever in de tuin, maar ben wel een stille bewonderaar van mensen die het wel kunnen.’

Martine Bijl maakt het programma tot een plezier om naar te kijken, maar ik deel haar mening als het gaat over de inhoud. Op de Engelse televisie hebben ze geen Martine Bijl, maar wel een spannende variant op het steeds herhaalde televisie competitie-format. The great Pottery throw down. Op de BBC2 streden tien kandidaten in zes aflevering voor de titel Top Potter. Niet met gardes en marsepein, maar wel met ovens en glazuur, draaischijven en mallen. 
Lees verder op: Lotte’s Blikvanger 
- mijn column verschijnt twee-maandelijks in het KLEI keramiek magazine 




Plan B presents: Aam Solleveld en Daniëlle van Ark
Obscurity Forever

Auteur: Lotte van Geijn
22.02.2016
Plan B was jarenlang een zwervend kunstinitiatief in Amsterdam. Maar dankzij lijstenmaker Mertens Frames heeft het sinds kort een vaste ruimte: een voormalig sportprijzenwinkeltje in Amsterdam-Noord. Lees verder op: MetropolisM




Kwantumfysica, kunst, relativiteit

Auteur: Lotte van Geijn
11.02.2016


Lotte van Geijn bezocht de expo van Alicja Kwade in de Appel, nog tezien tot 10 april. De kunstenares stelt grote vragen omtrent tijd, relativeit en perceptie. In haar werk bewerkt zij alledaagse objecten om tot de essentie van de dingen te komen. Ooit een banaan zien vallen in bullet time?  Lees verder op: SSBA-Salon




Germaine Kruip
Oneindigheid is een vierkant zonder hoeken

Auteur: Lotte van Geijn
08.02.2016


In samenwerking met curator Krist Gruijthuijsen stelde Germaine Kruip een tentoonstelling met oud en nieuw werk samen in de Oude Kerk in Amsterdam. De presentatie combineert eerdere sculpturale werken die zijn aangepast aan de ruimte met daarnaast een nieuw performatief werk A square, spoken (2015) en de installatie Oude Kerk Untitled (2015).

Voor het werk Oude Kerk Untitled (2015) verwijderde Germaine Kruip al het artificiële licht waarmee de kerk normaal gesproken van binnen en buiten wordt aangelicht. Het spaarzame daglicht valt naar binnen en de architectuur wordt enkel blootgesteld aan de cyclus van het natuurlijke licht waardoor de ruimte een gedaantewisseling doormaakt gedurende de dag; van zonovergoten tot spookachtig donker. Het vormt een eerherstel voor de tijd. Zo simpel als het klinkt, biedt het invallen van de duisternis in de kerk een bijzondere ervaring. Lees verder op: Metropolis M




81 dingen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was
Jasper Rigole

Auteur: Lotte van Geijn
26.12.2015


Tien jaar geleden begon de Belgische kunstenaar Jasper Rigole met het verzamelen van andermans herinneringen. Het groeide uit tot een fictief instituut: IICADOM (Institute for the Conservation, Archiving, and Distribution of Other People’s Memories). Lees verder op: Metropolis M




Ghost Dwellings
Margot Zanstra

Auteur: Lotte van Geijn
12.12.2015


Margot Zanstra gaf zelden titels aan haar sculpturen. Een uitzondering is Ghostdwelling, het werk waar ze in 1991 de prestigieuze Japanse Henry Moore prijs mee won, de tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt door het Hanoke Museum in Japan. Een steeds omgevouwen stuk papier waaruit willekeurig halfronde vormen zijn geknipt is uitvergroot tot een negen meter hoog labyrintisch, wit bouwsel met een fel blauw interieur. Lees verder op: Metropolis M




De magie van de synergie

Auteur: Lotte van Geijn
02.12.15


In projectruimte Momart in Amsterdam bezoek ik de vijfde en laatste presentatie van het zes maanden durende residentieprogramma Making Space. Raphael Langmair en Elsbeth Ciesluk hebben de afgelopen maand de ruimte samen gebruikt als hun werkplek. Nu opent hun tentoonstelling Chewing My Stress Away.  Lees verder: Tubelight




Marijn van Kreij
Range Anxiety

Auteur: Lotte van Geijn
22.11.2015


Marijn van Kreij laat ons zien dat voorbij ieder kader van een kunstwerk een wereld ligt, als een eindeloos web van associaties en hyperlinks. In visuele, poëtische collages gaat hij verder op zijn zoektocht naar de herpositionering van de kunstenaar en zijn kunst. Lees verder op: Metropolis M




Nina Canell

Auteur: Lotte van Geijn
15.11.2015


In de monumentale hal van de Ateliers in Amsterdam sta ik te wachten totdat de één na laatste lezing, verzorgt door Nina Canell, in de najaarsreeks Indian Summer 2015 artist talks zal beginnen. In een wit plastic bekertje giet ik uit een thermoskan sterke thee. Ik laat er een suikerklontje in vallen dat langzaam oplost. Het is al redelijk druk en de laatste gasten druppelen de hal binnen. Jonge, opvallende mensen met korte blonde pony’s, woeste baarden, petjes en grote brillen staan rustig met elkaar te praten. Afgewisseld door mannen die aan de slapen grijs beginnen te worden en zelfverzekerd de ruimte rond kijken. Lees verder: Metropolis M



Het nierfalen van de wereld
Roderick Hietbrink

Auteur: Lotte van Geijn
28.10.2015


Een bezoek aan 'de buik van de kunstenaar', waar de emoties zich voordoen als meer dan levensgrote organen.

In 1543 verscheen het hoofdwerk van de Poolse sterrenkundige Nicolaus Copernicus De revolutionibus orbium coelestium over de omwentelingen van de hemelse sferen. Tot dan toe hadden geleerden de aarde als het middelpunt van het heelal gezien. Copernicus stelde vast dat niet de aarde, maar de zon het middelpunt is. Roderick Hietbrink probeert met zijn werk eenzelfde perspectiefwisseling te veroorzaken in ons denken. Door onze neiging de mens als centrum van het universum te zien ter discussie te stellen. Lees verder op: Metropolis M




Kan die muziek uit?

Auteur: Lotte van Geijn 
10.10.2015


Muzak is de onbestemde achtergrond muziek in restaurants, winkels, liften e.d. Muziek die eigenlijk bedoeld is om te negeren. Maar is het zo onschuldig als het doet klinken? De expositie The hills are alive with the sound of music bij de Nieuwe Vide in Haarlem roept ons op tot luisteren. Lees verder op: Metropolis M




Anne de Vries
Menigte wordt materie

Auteur: Lotte van Geijn 
03.10.2015


Over twee weken neemt het Amsterdam Dance Event (ADE) de stad Amsterdam over. En niet geheel toevallig duikt precies nu de eerste grote solotentoonstelling van Anne de Vries op in het FOAM (Fotografiemuseum Amsterdam): E_ M E R G E. Lees verder op: Metropolis M




Help, we komen Aders tekort!

Auteur: Lotte van Geijn 
08.09.2015



Er dreigt in Nederland een museaal Bas Jan Ader-tekort, nu zijn weduwe enkele werken uit de collectie van het Boijmans heeft teruggevorderd. Grimm schiet te hulp. Lees verder op: Metropolis M




TIJD, LICHAAM, HERINNERING (column#1)

Auteur: Lotte van Geijn 
05.01.2015
 


Hoe zou het zijn als ik IN het kunstwerk zou zitten? De dunne, witte wanden om me heen die de geluiden van de buitenwereld dempen.


Ik hoor een zacht ritmisch geklik: ’klik-klik-klik’ en een vriendelijke vrouwenstem die enthousiast een verhaal vertelt, maar het is te zacht om het te kunnen verstaan. Ik ben hier binnenin en dat voelt veilig, als ik omhoog kijk zie ik een ronde opening die mijn kijk naar buiten omlijst. Een wit plafond doet me realiseren dat het kunstwerk waar ik mij in bevind niet buiten staat, maar in één of andere ruimte. Het maakt me nieuwsgierig om het kunstwerk eens van de buitenkant te gaan bekijken. 
Lees verder op: Lotte’s Blikvanger 
- mijn column verschijnt twee-maandelijks in het KLEI keramiek magazine 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten